Britské úřady hledají způsob, jak zachytit případy sexuálního zneužívání dětí

Ve Velké Británii se rozbíhá veřejné vyšetřování starších případů pohlavního zneužívání dětí. Šetření, které povede novozélandská soudkyně Lowell Goddardová, má zmapovat i některé kauzy, jejichž stopy nejspíš vedou do nejvyšších pater britské politiky. Zároveň se hledá účinný systém jak rozpoznat, že se dítě stalo obětí zneužívání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V severoanglickém Rotherhamu byly mezi lety 1997 a 2013 zneužity stovky dětí

V severoanglickém Rotherhamu byly mezi lety 1997 a 2013 zneužity stovky dětí | Zdroj: Reuters

Vše uspíšilo zjištění, že různé gangy v severoanglickém Rotherhamu organizovaly v minulosti zneužívání dětí ve skutečně masovém měřítku. Podle nezávislé vyšetřovací zprávy profesorky Alexis Jayové se mezi lety 1997 a 2013 stalo oběťmi kolem 1400 dětí. Většinou se jednalo o dívky ve věku 11 až 13 let.

Pachatelé byli v drtivé většině případů asijského, konkrétně pákistánského původu. Britská média o případu informují opatrně, a to kvůli politické korektnosti. Zneužívány totiž byly především bělošské děti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britské úřady prošetřují starší případy sexuálního zneužívání dětí. O podrobnostech informoval zpravodaj Jiří Hošek

Skutečnost, že ke zločinům docházelo tak dlouho bez povšimnutí, se svádí na nečinnost policie. Několik policistů navíc bylo do zneužívání přímo zapojeno. Obviňována je také městská rada v Rotherhamu.

Ta naprosto selhala při zajišťování ochrany dětí, nevěřila svědectvím a dokonce zastrašovala osoby, které se snažily na neúnosnou situaci upozornit. Vláda Davida Camerona teď činnost rotherhamské rady pozastavila, což je skutečně mimořádná věc.

Kontroly nad městem se ujmou vládou vybraní úředníci. Ve volbách v roce 2016 pak budou vybráni zcela noví radní. „Zločiny spáchané na dětech jsou tak děsivé, pokus o nápravu situace ze strany městské rady pak naprosto nedostatečný,“ upozornil ministr Eric Pickles.

Hlásí se noví svědci

„Vláda se nemůže tvářit, že něco takového nevidí. Právě tyto mimořádné okolnosti ospravedlňují její intervenci. Nová městská rada tak může napravit toto mimořádné selhání a zajistit, aby se něco takového už nikdy neopakovalo,“ vysvětlil.

Britští sociální pracovníci jsou teď pod tlakem.Sdělovací prostředky věnují obrovskou pozornost případům, kdy nečinnost sociální péče vedla k úmrtí dětí nebo jim způsobila vážné zdravotní problémy. Zároveň se zdůrazňují přehmaty, kdy jsou odebírány děti z bezproblémových rodin.

Vyšetřování případů sexuálního zneužívání dětí, ke kterým údajně došlo v minulosti, bude během na dlouhou trať. Podezření jsou často vágní, někdy jde pouze o šeptandu. Policii se ale hlásí i noví svědci.

Objevily se například informace o dětech, které koncem 70. a počátkem 80. let zmizely beze stopy nebo byly zavražděny. Policie prověřuje podezření, že unesené děti končily na několika londýnských adresách, kde se konaly orgie za účasti prominentů z politické scény i justice.


Zvětšit mapu

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme