Libor Dvořák: Ukrajina si připomněla oběti „ostré fáze“ Majdanu. Ta definitivně smetla prezidenta Janukovyče

18. únor 2015

Pieta – tak bychom asi nejlépe mohli pojmenovat dnešní vzpomínkové akty v Kyjevě. Mše na památku příslušníků nebeské setniny slouží kněží blízkého Michajlovského chrámu, kteří majdanovce od samého počátku protestů na konci roku 2013 všemožně podporovali.

Na Institutskou ulici dnes celý den přicházely desítky lidí s květinami a zapálenými svícemi.

Připomeňme si ale, proč je právě 18. únor ve vývoji vzpoury Ukrajincům proti režimu pár dní nato svrženého a uprchnuvšího prezidenta Viktora Janukovyče tak důležitý.

V tento den došlo k prudkému vyostření konfrontace mezi majdanovci a Janukovyčovou klikou.

Srážky mezi radikály Euromajdanu a pořádkovými jednotkami ve středu Kyjeva se velmi přiostřily právě v den zasedání ukrajinského parlamentu, tedy Nejvyšší rady, na němž opozice požadovala okamžitý návrat k parlamentně-prezidentskému způsobu vládnutí na Ukrajině a obnovu ústavy z roku 2004, tedy z dob oranžové revoluce.

Čtěte také

Na podporu těchto požadavků opoziční vůdci zorganizovali „mírumilovnou ofenzivu“ na Nejvyšší radu, jíž se zúčastnilo několik tisíc lidí. Ti zaútočili na policejní kordony, zapálili několik nákladních aut, blokujících ulice, házeli na pořádkové jednotky Molotovovy koktejly a pálili pneumatiky.

Navečer policejní jednotky a příslušníci speciálních oddílů Berkut vytlačili demonstranty zpět na náměstí Nezávislosti, tedy na Majdan.

Euromajdan v ukrajinském Kyjevu před rokem

Během tohoto dne a následující noci při srážkách v ulicích Kyjeva zahynulo 25 lidí a víc než 350 jich bylo zraněno. Majdanovci a vzdorující síly státní moci překročili mez, za niž už nebylo návratu.

Další události jsou dobře známé: Pár dní nato byl svržen Janukovyč, který byl nucen uprchnout do Ruska.

Zaskočená Moskva reagovala prakticky okamžitě tím, že během necelých dvou týdnů anektovala Krym a poté uměle vyvolala separatistické hnutí na rusky mluvícím východě Ukrajiny.

Pokud si někdo myslí, že v tomto regionu jednoho z největších států Evropy probíhá občanská válka, tak se mýlí. Jde o agresivní ruskou válku proti Ukrajině, potažmo proti celé moderní Evropě.

Hrozné na tom všem je, že většina běžných Rusů, zpracovávaných zběsilou oficiální propagandou, si to vůbec neuvědomuje. Pro nás pak ještě horší je, že si to neuvědomuje ani dosti značná část Čechů.

autor: ldo
Spustit audio