Nemůžu jen tak sedět doma, řekl si Angličan a odjel bojovat proti IS

25letý Angličan Jamie Read se už nevydržel dívat na zprávy o radikálním hnutí Islámský stát a odešel proti němu bojovat do Sýrie. Na frontovou linii se dostal za šest týdnů, mezitím stihl absolvovat i speciální výcvik v České republice. Jako dobrovolník strávil v řadách kurdských jednotek měsíc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličan Jamie Read se vydal do Sýrie bojovat v řadách kurdských jednotek proti Islámskému státu

Angličan Jamie Read se vydal do Sýrie bojovat v řadách kurdských jednotek proti Islámskému státu | Foto: Vojtěch Berger

Rodák z malé vesničky v severní Anglii se najednou ocitl uprostřed syrských bojů. Sledoval prý v televizi všechna zvěrstva Islámského státu včetně poprav civilistů, a rozhodl se, že už nemůže dál jen tak sedět doma.

Osobně neznal žádného Kurda, přes internet a sociální sítě ale kontaktoval některé kurdské skupiny a nabídl jim své služby. Odpověď přišla rychle – měly zájem.

Jamie dříve sloužil u britské pěchoty, protože ale neměl žádnou přímou zkušenost z bitvy, rozhodl se ještě před odjezdem do Sýrie absolvovat intenzivní výcvik, který zajistila jedna česká bezpečnostní agentura. Učil se držet samopal a trénoval střety s nepřítelem v malých skupinkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Angličan Jamie Read popsal Českému rozhlasu, jak to vypadá na bojištích v Sýrii

Když mluví o bojích v Sýrii, používá Jamie Read slovo „válka“. Podle něj totiž připomínají klasický vojenský konflikt mezi dvěma stranami – s územím nikoho, ostřelovači i opětovanou palbou na velkou vzdálenost. Na rozdíl třeba od Afghánistánu, kde se ozbrojenci Talibanu schovávají ve vesnicích a mezi civilisty.

Jamie také nemá rád označení „žoldák“. Za boj v Sýrii prý nedostal žádnou odměnu. Výcvik v Česku v ceně několika set tisíc korun si zaplatil ze svého a domů se podle svých slov vrátil zcela bez peněz. Zato má pocit, že udělal to, co musel.

Dobrovolníci v kurdských jednotkách prý fungují jako klasičtí vojáci, chodí na hlídky a střídají se ve službách při vaření i při uklízení. Angličan Jamie je měsíc a půl po návratu ze Sýrie spokojený. Cesta podle něj splnila účel. Navíc se prý v Sýrii častěji smál, než pociťoval strach.

Počet evropských rekrutů v jednotkách Islámského státu se odhaduje na několik tisíc. Kolik dobrovolníků se rozhodlo podpořit druhou stranu, tedy především kurdské síly, se ale prakticky neví.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme