Ostrava přijala osm nemohoucích důchodců z problémové přerovské ubytovny

19. únor 2015

Osm nemohoucích klientů problémové přerovské ubytovny našlo nový domov Ostravě. Radnice pro ně zajistila místa v domovech důchodců. Příliv dalších obyvatel z neregistrovaných ubytoven už ale ostravská sociální zařízení zřejmě nezvládnou. Všech dva tisíce míst v legálních domovech v krajském městě je obsazených.

Nemohoucí lidi s trvalým pobytem v Ostravě nejdříve vyšetřili lékaři městské nemocnice. Podle primáře centrálního příjmu Dalibora Svrčiny jsou v pořádku a nepotřebují nemocniční péči.

„Většinou jsou to pacienti, kteří mají spíše problém v sociálním hledisku. Čili pokud se nezlepší ta sociální politika, tak ti pacienti se nám potom sekundárně budou vracet se zdravotními problémy,“ říká primář.

V nemocnici čekal i Petr Matěj z Charitního domu sv. Václava. Toto zařízení v ostravských Heřmanicích se postará o dvě nemohoucí ženy.

„Udělali jsme taková opatření, aby obě paní k nám mohly přijít. Přidalo se lůžko. Kapacita domu je teď naplněna, takže víc už se nemohlo udělat i z těch provozních důvodů,“ dodal Matěj.

Úřady v Moravskoslezském kraji aktuálně řeší dvanáct domovů, které poskytují péči seniorům, a nemají na to patřičná povolení.

autor: ada
Spustit audio