Na Oxfordské univerzitě hledají sponzora, který by finančně podpořil výuku češtiny

Výuka češtiny na Oxfordu je spojená hlavně s osobou doktora Jamese Naughtona, který katedru češtiny na slavné univerzitě založil. Po jeho smrti teď češtinu a českou literaturu učí dvě Češky. Navzdory jejich úsilí se nad pokračováním bohemistiky v Oxfordu dlouhodobě vznáší otazník. Alfou a omegou přitom není nezájem studentů, ale finance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oxfordská univerzita. Lektorka češtiny Blanka Jaurisová se studenty

Oxfordská univerzita. Lektorka češtiny Blanka Jaurisová se studenty | Foto: Jiří Hošek

„Malý pes s růžovým jazykem,“ čte student prvního ročníku Jack. Česky se učí přesně 10 týdnů. Tempo výuky je vysoké.

Jackovou motivací pustit se do boje s místy záludným jazykem byl obdiv k Praze a české literatuře.

Jeho spolužák Tristan českou metropoli miluje taky a navíc myslí pragmaticky: „Doufám, že budu diplomat. Chtěl jsem studovat češtinu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Na hodině češtiny na Oxfordské univerzitě natáčel zpravodaj Jiří Hošek

Studenti by měli mít oficiálně dvě hodiny češtiny týdně.

„Požádali nás ale, jestli bychom mohli dělat víc. Takže teď děláme tři hodiny češtiny plus mají další překladové hodiny. Času je ale hrozně málo, protože máte 24 týdnů. Za tu dobu by se měli naučit veškerou českou gramatiku a měli by být schopní přeložit literární texty z češtiny do angličtiny a opačně,“ popisuje vysoké nároky kladené na studenty lektorka Blanka Jaurisová.

Ta má sama dost nesnadnou úlohu, protože kromě hodin v Oxfordu stíhá učit naši mateřštinu ještě v londýnském Českém centru a taky se v sobotu věnuje dětem v České škole bez hranic:

„Rozdíl je možná v motivaci, protože studenti, kteří přijdou do Oxfordu a vyberou si češtinu, tak je to opravdu něco, co chtěli a co si vybrali. My u těch prváků vidíme obrovskou motivaci. Oni tím jazykem chtějí mluvit v co nejkratším čase.“

Oxfordská univerzita. Vedoucí katedry bohemistiky Zuzana Říhová | Foto: Jiří Hošek

Ale i tady se lektorky setkávají s výmluvami studentů, proč nevypracovali domácí úkol. „Vlastně je jedno, jestli tomu dítěti je osm, osmnáct nebo dvaadvacet, někdy našim studentům říkáme děti, protože je to hodně podobné. Úkol nepřinesou, vymýšlejí výmluvy, přijdou pozdě na hodinu nebo nepřijdou,“ prozrazuje Blanka.

Čeština má podle vedoucí katedry bohemistiky Zuzany Říhové v Oxfordu velkou tradici:

„Zájem studovat češtinu je stabilní, což je pro nás důležité. Není příliš velký, masivní, nemůže konkurovat velkým jazykům, jako je francouzština a španělština. Rádi bychom ale, aby se tu tradice udržela.“

Oxfordská univerzita. Lektorka češtiny Blanka Jaurisová se studenty | Foto: Jiří Hošek

Vedoucí katedry bohemistiky učí studenty českou literaturu v angličtině, což může vypadat sice trochu zvláštně, ale jednak to odpovídá oxfordským standardům a hlavně by studenti, kteří s češtinou teprve začínají, Zuzaně Říhové nerozuměli.

„Zájem o češtinu je pořád velmi velký. Před Vánoci jsme měli přijímací řízení, s mojí kolegyní jsme dělali osm pohovorů a na jejich základě byla nabídnuta tři místa, což znamená, že pokud se někdo rozhodně češtinu v Oxfordu studovat, tak to neznamená, byť jsme malá katedra, že je automaticky přijat. Podmínky tu jsou stále velmi přísné a místo je nabídnuto jen těm nejlepším," upřesňuje Zuzana.

Oxfordská univerzita | Foto: Jiří Hošek

I když všichni studenti jsou z češtiny nadšení a dělají velké pokroky, budoucnost bohemistiky na Oxfordské univerzitě je poněkud nejistá. Hlavním faktorem jsou podle Říhové, kterou kvůli tomu čekají schůzky na ministerstvech zahraničí a kultury, peníze.

„Momentálně hledáme benefactora nebo sponzora, který by češtinu zaštítil buď jednorázově, nebo spíše dlouhodobě podpořil, protože tu nechceme udržet češtinu v řádu několika let, ale zajistit místo češtiny tak, aby mohla konkurovat velkým jazykům. To znamená, aby tu byly pracovní místa na permanentní pozice," dodává vedoucí katedry bohemistiky.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme