Podle britského ministra obrany se Putin nejspíš pokusí destabilizovat Pobaltí

Před možným pokusem ruského prezidenta Vladimira Putina destabilizovat Pobaltí varuje britský ministr obrany Michael Fallon. Ten se domnívá, že by Rusko mohlo použít stejné metody hybridního konfliktu, jako v případě východní Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin | Zdroj: Reuters

„Existuje reálné a přítomné nebezpečí, že Vladimir Putin zahájí utajované útoky s cílem destabilizovat pobaltské státy na východním křídle NATO," cituje ministra Fallona Daily Telegraph.

Šéf britského resortu obrany varuje, že může jít o zátěžovou zkoušku odhodlanosti Severoatlantické aliance.

Podle Fallona může ruský prezident použít metody známé z Krymu a východní Ukrajiny, tedy ‚pronikání neoznačených vojáků na cizí území, propagandu a kybernetické útoky‘, stojí dál v Telegraphu.

Britský ministr obrany dodal, že může jít o snahu rozdmýchat etnické napětí v Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Skoro identické varování adresoval členským státům Severoatlantické aliance před pár dny bývalý generální tajemník této organizace Anders Fogh Rasmussen.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme