Experti EBU na digitalizaci: Evropským zemím by pomohly jasně stanovené termíny vypnutí FM

19. únor 2015

Jasně stanovené termíny vypnutí analogového vysílání v jednotlivých zemích Evropy, jednoznačná evropská pozice, ale i jasné národní strategie v oblasti rozhlasové digitalizace by byly spouštěcím momentem, který by nejvíc pomohl k dalšímu rozvoji digitálního rozhlasového vysílání. Shodli se na tom dnes experti Rozhlasového výboru Evropské vysílací unie (EBU Radio Committee), kteří zasedali na společném jednání v Českém rozhlase.

„Evropským zemím, které zatím na digitalizaci čekají a mezi něž patří i Česká republika, by nejvíce pomohl pevně stanovený ‚switch off‘ termín i jasné národní strategie. Český rozhlas je na digitalizaci připravený a vždy se cítil být jejím přirozeným lídrem. Chybí nám ale stále jasné politické rozhodnutí, které by rozvoj rozhlasového digitálního vysílání seriózně odstartovalo a podpořilo. Bez něj bude cesta k digitalizaci náročná a komplikovaná,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral, který patří od roku 2013 k členům Rozhlasového výboru EBU.

Kromě digitalizace rozhlasového vysílání se zástupci EBU na zasedání seznámili i s projektem Českého rozhlasu Vize 2020, který zastřešila právě Evropská vysílací unie. Vize 2020 bude patřit v následujících letech k prioritám Českého rozhlasu. Jejím cílem je posouvat dál služby rozhlasu jako veřejnoprávního média, zajistit propojení jeho vysílání s multimediálním obsahem, jít dál ve vývoji programu a vysílání či hledat nové platformy komunikace s posluchači i zaměstnanci.

Rozhlasový výbor (Radio Committee) je významným orgánem EBU, jehož členy jsou i zástupci BBC, Švédského rozhlasu, německého SWR a dalších. Věnuje se strategickým otázkám rozhlasového vysílání v Evropě, monitoruje rozvoj evropského rozhlasového trhu. O činnostech a členech Rozhlasového výboru je možné najít další informace na stránkách EBU.

Spustit audio