Stovky tisíc lidí vyšly do ulic Buenos Aires demonstrovat za nezávislou justici

Argentinské hlavní město zažilo velkou demonstraci za nezávislou justici. Až 400 tisíc lidí se podle metropolitní policie sešlo v Buenos Aires měsíc po dosud neobjasněném úmrtí prokurátora Alberta Nismana. Ten chtěl obvinit prezidentku za to, že údajně mařila vyšetřování teroristického útoku z roku 1994.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stovky tisíc lidí vyšly do ulic Buenos Aires demonstrovat za nezávislou justici

Stovky tisíc lidí vyšly do ulic Buenos Aires demonstrovat za nezávislou justici | Zdroj: Reuters

Hlava na hlavě, deštník na deštníku byly na buenosaireském Májovém náměstí, kde stojí prezidentský palác. Většina lidí si přišla připomenout Alberta Nismana.

„Hledání spravedlnosti je cosi stálého. Myslím, že stálo za to zmoknout,“ uvedla účastnice demonstrace Patrícia Martínová.

„Zaslouží si naši úctu. Přišel jsem také kvůli dalším prokurátorům, kteří vyšetřují jiné případy," řekl další z účastníků demonstrace Eduardo di Giorgio.

Pochod zorganizovala skupina státních zástupců jako poctu jejich mrtvému kolegovi - odmítli přitom politický nádech. V minulosti ale vládu prezidentky Cristiny Fernándezové kritizovali za nátlak na justici.

Část veřejnosti teď obviňuje právě hlavu státu z toho, že má na smrti Alberta Nismana podíl. Ta to ale odmítá a tvrdí, že za jeho smrt může mocenský boj uvnitř tajné služby a msta propuštěných agentů.

Stovky tisíc lidí vyšly do ulic Buenos Aires demonstrovat za nezávislou justici | Foto: Reuters

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme