Činoherák Ústí je bez peněz. Dotace od města se zatím odkládá

Divadelní spolek Činoherák Ústí stále nemá peníze. Je bez dotací od města. Alespoň zatím. Zastupitelé Ústí nad Labem totiž odložili projednání šestimilionové dotace až na začátek března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herci děkuji po představení Nepřítel lidu

Herci děkuji po představení Nepřítel lidu | Foto: Činoherák Ústí

Pro divadelní spolek je to velké zklamání. Podle ředitelky Činoheráku Ústí Terezy Silbernaglové letos zatím nepřišla žádná dotace od města ani od kraje nebo ministerstva kultury. A dary docházejí.

„Je to velké zklamání, protože jsme doufali, že budeme mít zajištěnou nějakou perspektivu alespoň do konce sezony. To se opět jen oddálilo,“ říká ředitelka, podle které spolku hrozí, že bude mít problémy platit svoje únorové závazky.

To velmi připomíná situaci, do které se herci v Ústí dostali před rokem, kdy měli neshody s tehdejším vedením města.

Situace vygradovala loni na jaře. Divadlo pod městem skončilo a herci založili náhradní scénu, kterou financovali hlavně od sponzorů.

Spolek Činoherák Ústí zprovoznil budovu bývalého kina Hraničář. Tam divadlo v současnosti hraje, zároveň má od města pronajatou původní budovu na Střekově. Kromě divadla spolek v Hraničáři pořádá i další kulturní akce.

Na celoroční činnost by podle aktuální koncepce potřeboval zhruba 20 milionů korun. Peníze z darů a od sponzorů už ale docházejí, proto jsou pro spolek důležité peníze od města. Koalice ANO 2011 a PRO! Ústí přislíbila záchranu Činoheráku. Spolek se také snaží získat peníze z různých grantů nebo od ministerstva kultury a Ústeckého kraje.

Na Střekov se spolek Činoherák Ústí vrací hrou Kopanec podle skutečné brutální vraždy mladíka v Německu | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme