OBRAZEM: Číňané a další asijské národy vítají nový lunární rok

Čína a další asijské země vítají nový lunární rok. Ten je tradičně spojený se znamením čínského zvěrokruhu. Letos mu bude vládnout rohaté zvíře - tedy ovce, koza nebo také beran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čokoládové kozy přichystal na oslavy nového lunárního roku kuchař v jednom z hotelů v Pekingu

Čokoládové kozy přichystal na oslavy nového lunárního roku kuchař v jednom z hotelů v Pekingu | Zdroj: Reuters

Lunární nový rok je v Číně nejdůležitější svátek. Lidé ho tradičně tráví s rodinou, za kterou celá řada z nich cestuje z měst do svých domovských provincií. Říká se, že jde o největší hromadný přesun obyvatel na světě.

Ačkoliv se jedná o oslavu nového roku, sinolog Martin Kříž přirovnává svátek spíše k našim Vánocům než k Silvestru.

„Není to o tom, že by se lidé opíjeli do bezvědomí nebo dělali nějaké nepřístojnosti. Naopak spíš se snaží navštívit stárnoucí rodiče, sejít se se svými bratranci a sestřenicemi,“ popisuje.

Novoroční svátky v Číně obvykle doprovázejí velkolepé hostiny a bohaté ohňostroje. Právě ty jsou ale letos v některých městech zakázané, a to kvůli znečištění ovzduší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podstatu čínského nového lunárního roku a zvyky s ním spojené popsal sinolog Martin Kříž

Třeba Peking pyrotechniku úplně nezakázal, ale vyzval obyvatele, aby to s ní nepřeháněli. Kromě toho čínská metropole omezila prodej oblíbených rachejtlí a petard. Podobně to tamní úřady dělají už několik let.

Co se týče znamení, které přebírá vládu nad novým rokem, rohaté zvíře Číňané nepovažují za zrovna nejšťastnější. Symbolizuje sice štědrost, oddanost a schopnost soucitu, podle astrologů to ale lidem narozeným v tomto znamení přináší spoustu stresu a únavy. Osmé znamení čínského zvěrokruhu je obecně vzato mezi lidmi nejméně oblíbené.

Pražským památkářům se nelíbí 'svítící kozy' na Staroměstském náměstí

Číst článek

„Zřejmě se zde odkazuje na geomantii nebo feng-šuej, kde všechny špičaté a nebezpečné předměty nejsou žádoucí. Naopak tvary, které jsou kulaté, sledují nějakou linii a nejsou vyostřené, jsou pozitivní,“ vysvětluje sinolog Martin Kříž.

V čínských médiích se dokonce objevily zprávy, že některé páry odkládají početí potomka tak, aby přišel na svět až příští rok, tedy až bude vládnout inteligentní, všestranná opice.

Oslavy nového lunárního roku v Singapuru | Foto: Reuters

Oslavy nového lunárního roku v Pekingu | Foto: Reuters

Oslavy nového lunárního roku v Singapuru | Foto: Reuters

Oslavy nového lunárního roku v Hongkongu | Foto: Reuters

Oslavy nového lunárního roku v malajsijském Kuala Lumpur | Foto: Reuters

Oslavy nového lunárního roku | Foto: Reuters

Čínský zvěrokruh | Foto: Český rozhlas

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme