Debalcevo zcela kontrolují povstalci, boje ale neustaly

Východoukrajinské Debalcevo je plně pod kontrolou separatistů. Střelba v oblasti ale pokračuje. Povstalci v noci obsadili další tři okolní obce. Ozbrojené střety jsou hlášeny i z obce Pisky nedaleko doněckého letiště. Informace o obětech bojů se nadále různí a není možné je ověřit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruský bojovník z tzv. Doněcké lidové republiky kontroluje dalekohledem pozice protivníka na silnici do Debalceva

Proruský bojovník z tzv. Doněcké lidové republiky kontroluje dalekohledem pozice protivníka na silnici do Debalceva | Zdroj: Reuters

Z Debalceva odešlo 90 procent ukrajinských vojáků, oznámil dnes v Kyjevě mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Anatolij Stelmach. Ustupující vojáci podle něj zaujali nové, výhodnější obranné pozice.

Palba v okolí Debalceva ale neustala, povstalci v noci obsadili další tři okolní obce.

Ukrajinská armáda ve středu v Debalcevu utrpěla těžkou porážku a pod tlakem povstaleckých oddílů musela důležitou železniční křižovatku vyklidit. Informace o obětech se různí, vzbouřenci počítají ukrajinské ztráty na tisíce, Kyjev hovoří o desítkách mrtvých.

Stažení z Debalceva přineslo zbytečné oběti, tvrdí ukrajinští vojáci

Číst článek

Vzbouřenci zřídili v Debalcevu vojenské velitelství a mrtvé vyvážejí za hranice do ruského Rostova, píše agentura Unian.

V ukrajinských médiích se dnes objevila kritika kyjevského vojenského velení, jehož chyby údajně debalcevský ústup vyvolaly.

Povstalci dnes oznámili, že jižně od Debalceva v noci na dnešek armáda ztratila dalších 40 mužů. Separatistické jednotky podle mluvčího povstaleckého ministerstva obrany Eduarda Basurina obsadili v okolí města obce Hostra Mohyla, Savelivka a Bulavyne.

Ukrajinský voják na silnici u Artemivsku poté, co opustil oblast poblíž Debalceva | Foto: Reuters

Armáda údajně v noci dvanáctkrát porušila příměří, což podle Basurina vyvolalo náležitou odpověď povstaleckých zbraní.

Armádní zdroje naproti tomu oznámily, že vzbouřenci pokračovali v ostřelování ukrajinských pozic u Mariupolu na jihu Doněcké oblasti. Ve 14 případech do bojů nasadili raketomety a v 21 děla a minomety.

Ozbrojené střety jsou hlášeny i z obce Pisky nedaleko doněckého letiště. Za posledních 24 hodin podle Kyjeva armáda ztratila 14 vojáků.

Vzbouřenci údajně pokračují ve stahování těžké vojenské techniky z bojové linie, jak to znepřáteleným stranám ukládají mírové dohody z minulého týdne.

Podle Basurina bylo z fronty odsunuto dalších 20 kusů těžké výzbroje. Další zbraně budou vyvedeny v návaznosti na dodržování příměří.

V místech, kde se nebojuje, budou těžké zbraně staženy během tří až čtyř dnů, uvedl Basurin. Za příznivých okolností tak prý separatisté mohou z fronty odsunout těžkou výzbroj dokonce dřív než za 14 dnů, jak jim to ukládají minské dohody.

"Jakmile to umožní situace, budou zbraně odsunuty i z Debalceva," řekl Basurin ruské televizi Rossija 24.

Vojenská situace na východě Ukrajiny (18. února 2015) | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme