Stačí vytisknout na tiskárně a přelepit, popisuje imigrantské falšování českých pasů policista

19. únor 2015

Češi objevili nový byznys: prodávají své pasy nejen syrským uprchlíkům, a údajně si účtují až tisíce dolarů. K migrantům se dostávají také pasy osob zemřelých nebo cestovní pasy pro děti.

„Česká cizinecká policie eviduje více než 110 případů v horizontu tří let,“ upřesnil v našem vysílání vedoucí skupiny dokladů cizinecké policie Hubert Lang.

Podle něj používají nelegální migranti falešné dokumenty k tomu, aby se dostali do nějaké cílové destinace.

„Naše republika není cílovou destinací. Doklady jsou použity v rámci nelegální migrace, kdy tyto osoby končí v zemích Skandinávie, Spolkové republice Německo nebo v Rakousku,“ vysvětlil Lang.

Cestovní doklad vydávaný českými úřad je jeden z nejlépe zajištěných cestovních dokladů na světě. „Patří mezi takových top 5,“ pochválil vedoucí.

Jejich pozměňování je prováděno velice primitivně. „Stačí získat pasovou knížku, ve které se vymění identifikační strana, například se přelepí jinou vytištěnou na inkoustové nebo laserové tiskárně, a jako nosný materiál použijí původní identifikační stranu dokladu.“

I tak nedokonalý falzifikát zřejmě migrantům poslouží. „Tyto osoby se v podstatě pouze potřebují dostat na palubu letadla, kdy v cílové destinaci požádají o azyl. Potřebují jakýkoli evropský doklad, který mohou použít,“ konstatoval Lang.

Ten popsal postup při zadržení takového dokumentu. „Provedeme lustraci těchto dokladů, a v případě, že je doklad ztracen nebo odcizen, je odpovědná osoba pozvána na úřad.“

Za nejvíce nebezpečné jsou proto považovány ty doklady, které nejsou nahlášeny jako ztracené nebo odcizené.

„Upřesňovat další detaily není možné kvůli probíhajícímu vyšetřování, ale obecně jde o lidi, kteří jsou ze sociálně slabších oblastí, lidé s větší mírou nezaměstnanosti,“ shrnul Hubert Lang.

autoři: oci , bum
Spustit audio