Maroko je pevnou součástí koalice proti IS. Jeho přínos ocenil i předseda českého Senátu

Maroko se jako jediná severoafrická země účastní leteckých úderů na pozice organizace Islámský stát v Sýrii. Rabat také ostře odsoudil nedávné teroristické útoky v Paříži. Na druhé straně ale po boku džihádistů bojují až dva tisíce Maročanů. Království přesto patří k nejstabilnějším muslimským zemím, které se ostře vymezily proti radikálním islamistům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Senátu ČR Milan Štěch (vlevo) a šéf marockého Senátu Mohamed Biadillah

Předseda Senátu ČR Milan Štěch (vlevo) a šéf marockého Senátu Mohamed Biadillah | Foto: Robert Mikoláš

Marocký král Muhammad VI. patří k nejuctívanějším panovníkům nejen muslimského světa.

Navíc disponuje titulem kníže věřících, který mu, na rozdíl od ostatních hlav států v Africe propůjčuje značnou náboženskou legitimitu. I díky tomu nemělo takzvané arabské jaro na Maroko destabilizující efekt jako v jiných státech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda českého Senátu Milan Štěch ocenil přínos Maroka v boji proti terorismu. Jeho návštěvu sledoval Robert Mikoláš

Radikální islamisté však i pro tuto zemi na severu Afriky, přes kterou se navíc snaží dostat tisíce afrických migrantů do Evropy, představují velkou hrozbu.

Podle šéfa marockého Senátu Mohameda Biadillaha se Maroko nachází prakticky mezi dvěma ohni. Na jedné straně je tu problém s organizací Islámský stát, na druhé s podobnými organizacemi v subsaharské Africe, jako je třeba Boko Haram.

Království má prý ale jasnou politiku, kterou stanovil král Muhammad VI. Účastní se tedy řady mírových operací, ať už v Pobřeží Slonoviny, či ve Středoafrické republice a na dalších místech. V rámci prevence se také zaměřuje na spící buňky. Jinými slovy, bojuje proti terorismu všemi prostředky.

Portrét marockého krále Muhammada VI. | Foto: Robert Mikoláš

Podle předsedy marockého Senátu je sice hnutí Islámský stát daleko odtud, přesto má dopady na bezpečnost a stabilitu i v Maroku. Proto je vedení země přesvědčené, že je naprosto nezbytné jednat rázně.

Maročané nejsou lhostejní, říká Štěch

Ostatně Maroko se od 10. prosince 2014 zapojuje do vzdušných úderů proti džihádistům v Sýrii, kdy do boje proti nim vyslalo své bojové letouny.

„Maroko už prokázalo svou pozici. De facto vyslyšeli občany, udělali pozitivní reformy, změnili ústavu. Občané jsou s vývojem v zemi spokojení a vidí budoucnost v Maroku pozitivně. To svědčí o tom, že vývoj v Maroku je skutečně dobrý, a Maroko není lhostejné ani k tomu, co se děje v centru Islámského státu. Takže v tomto směru to může být i do budoucna pevná součást koalice proti terorismu jako takovému,“ říká předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD), který je v Maroku na návštěvě.

Marocké království je tak pro Evropu důležitým spojencem.

Stráž před mauzoleem v Rabatu | Foto: Robert Mikoláš

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme