Policisté dopadli muže, který kradl auta na Roudnicku. Způsobil škodu přes 700 000 korun

19. únor 2015

Více než 700 tisíc korun. Tolik škody stihl způsobit mladý zloděj aut z Roudnice nad Labem od začátku roku. Policisté ho před nedávnem dopadli po honičce, kdy jim ujížděl v posledním z ukradených vozidel.

Poslední auto ukradl 23letý muž přímo z garáže u rodinného domu v Roudnici nad Labem. Neměl to těžké, protože v autě našel i klíče, nastartoval a odjel. Ujížděl na Libochovicko, pohyboval se i v okrese Mělník. Majitel auta krádež ohlásil a zároveň uvedl, že v autě má vyhledávací systém GPS. To policistům velmi pomohlo, protože právě pomocí tohoto zařízení se jim zloděje podařilo vystopovat.

Dopadení se ale neobešlo bez problémů. Řidič ukradeného auta vyjížděl mimo silnici, najel do telefonního rozvaděče nebo do keřů. Auto tak dost poničil. Litoměřičtí policisté museli muže pronásledovat, pomáhali jim i kolegové z Mělníka, kteří nakonec zloděje zadrželi.

Hned na místě zjistili, že řidič má platný zákaz řízení všech motorových vozidel a navíc řídil i pod vlivem omamných a psychotropních látek. Navíc to nebyla jeho první trestná činnost.

Mladý muž je teď ve vazbě v Litoměřicích a čeká na soud. Kriminalisté ho obvinili z krádeže, porušování domovní svobody, poškození cizí věci a dalších pěti trestných činů. Za ně mu hrozí až osm let vězení.

Policisté apelují na majitele aut, aby nenechávali klíče, ale ani doklady a další podobné důležité věci v autě, protože právě těchto příležitostí zloději využívají.

Majitelé aut by měli aktivně svá auta chránit – například nechat si nainstalovat do automobilu takzvaný tajný vypínač, který brání nastartování auta. Podobně fungují imobilizéry, které ovládají například vstřikování paliva a podobně.

Možné je také naistalovat si do vozu systémů s vyhledáváním GPS. Auto může být také napojené přímo na bezpečnostní agenturu, která na alarmy z auta dohlíží a komunikuje s majitelem. Tyhle systémy jsou spolehlivé, ale zase jsou velmi nákladné. Jejich pořizovací cena se pohybuje v desítkách tisíc korun.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio