Jan Mládek: Český export na Ukrajinu je žádoucí, v Rusku minimalizujeme škody

„Nevidím důvod, proč by se české firmy neměly na Ukrajinu vrátit,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, který se vrátil z návštěvy Kyjeva. Podotýká také, že český export na Ukrajinu loni poklesl o 40 procent. Jaká je exportní strategie České republiky? A jak vypadá obchod s Ruskem?

O návrat na Ukrajinu podle něj nemají zájem například soukromé banky, které tam přišly o hodně peněz. „Ukrajina má problém s platební bilancí a vyjednává o zavedení zvláštní dovozní přirážky, což zkomplikuje český export na Ukrajinu,“ vysvětluje.

Naopak ukrajinský export do Česka přes problémy kvůli událostem v doněcké a luhanské oblasti podle něj klesl jenom málo. „Celkový obchod s Ukrajinou je v deficitu,“ podotýká s tím, že Ukrajina byla schopná navýšit export u oblastí, které nebyly zasaženy válkou.

Česká republika podle něj pokračuje v exportní strategii na země mimo EU, více se chce věnovat Čině a Rusku. „V Čině se daří, co se týče Ruska, tam jsme v módu minimalizace škod, tedy aby export nepoklesl příliš a abychom nepřišli o pracovní místa, která jsou s tím spojena,“ vysvětluje.

Čtěte také

S čím se vrátil ministr průmyslu a obchodu ze své návštěvy Kyjeva? Dodávají některé české firmy zbraně na Ukrajinu? A prosadí současná vláda zrušení limitů na těžbu hnědého uhlí? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio