Řecko požádalo eurozónu o půlroční prodloužení finanční pomoci

Řecko splnilo ultimátum eurozóny a požádalo o prodloužení svých záchranných půjček. Jeho žádost tak zítra na mimořádné schůzce v Bruselu posoudí ostatní země eurozóny. Zatím ale není jasné, jestli je nová řecká vláda ochotná splnit podmínky svých věřitelů. Z Berlína už přišla zamítavá reakce.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zprava řecký premiér Alexis Tsipras a ministr financí Janis Varoufakis

Zprava řecký premiér Alexis Tsipras a ministr financí Janis Varoufakis | Foto: Petros Giannakouris | Zdroj: ČTK

Řecko mělo podle ultimáta do dneška požádat o prodloužení svého záchranného programu, jinak by ho eurozóna odpojila od všech půjček.

A podle prvních hodnocení komentátorů jsme svědky něčeho, co nazývají řeckou kapitulací, protože nová řecká vláda o prodloužení programu skutečně požádala. Původně přitom chtěla prodloužit jen záchranné půjčky a jednat o úplně nových, mnohem měkčích podmínkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řecko požádalo o prodloužení záchranných půjček. Podrobnosti od zpravodaje ČRo v Bruselu Ondřeje Housky

„Naše vláda byla zvolena, aby změnila podstatu tohoto programu, nezajímají nás kosmetické změny,“ říkal ještě před několika dny řecký ministr financí Janis Varufakis.

Teď ale místo toho slibuje, že Řecko bude dál šetřit, bude dál platit všechny své dluhy a teprve posléze chce vyjednávat o nějaké změně podmínek.

Z Berlína už zaznělo odmítnutí

Německo ale řeckou žádost o šestiměsíční prodloužení finanční pomoci odmítá. Podle ministra financí Wolfganga Schäubleho je řecký návrh nedostatečný. Reaguje tím na dopis, který dnes řecká vláda poslala eurozóně.

Dopis z Řecka podle německého ministerstva financí současný problém neřeší. Řecko se v něm sice zavazuje k maximální spolupráci a k plnění závazků vůči věřitelům. Nicméně rozpočtové škrty a další z evropského pohledu klíčové reformy odmítá.

Podle Německa žádá řecká vláda pouze o šestiměsíční překlenovací úvěr, aniž by plnila požadavky záchranného programu.

Řecko půjčky nutně potřebuje, jinak by už příští měsíc mohlo zbankrotovat. V březnu ho totiž čeká první splátka starých dluhů, na kterou s největší pravděpodobností nemá peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlídky Řecka a postoj Německa zhodnotil poradce pro strategické otázky Petr Robejšek

Poradce pro strategické otázky Petr Robejšek nepředpokládá, že německá vláda vytrvá ve své tvrdém postoji. Odmítnutí ministra financí je podle něj jen součást divadelního představení pro německou veřejnost.

„Byl bych překvapen, kdyby německá vláda zůstala neoblomná. Překvapen bych nebyl, kdyby Řekové v pátek přinesli na jednání trochu upravenou verzi, která by byla přijata jako předpoklad nebo kdyby Atény dostaly lhůtu přes neděli,“ řekl Robejšek.

Pro všechny zúčastněné by přitom podle něj bylo nejlepší, kdyby Řecko dostalo přes neděli drachmu (bývalá řecká měna, pozn. red.) nebo přešlo na paralelní měnu.

Vladimír Kroc, Pavel Polák, Ondřej Houska, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme