Na hroby významných osobností upozorní v Mladé Boleslavi cedule u vchodu na hřbitov

19. únor 2015

Hrobka rodiny herečky Adiny Mandlové, hroby zakladatelů automobilky Václava Laurina a Václava Klementa nebo poslední místo odpočinku sochaře Josefa Matějů. Tyto známé osobnosti a spoustu dalších najdete pohřbené na Starém hřbitově v Mladé Boleslavi. A poměrně snadno. Kousek u vchodů jsou cedule s mapkou, která vás na místo velice jednoduše nasměruje.

Na Starém hřbitově je hrob rodiny Mandlových, ale známá česká filmová herečka a boleslavská rodačka Adina Mandlová tam pohřbená není. „Adina Mandlová sice žila nedaleko v domě na dnešní třídě Václava Klementa, kde je i pamětní deska, ale pohřbená tady není,“ potvrzuje mladoboleslavský historik Karel Herčík.

Na Starém hřbitově najdete i hrob malířky Boženy Vohánkové, mistra houslaře Františka Herclíka, architekta a sochaře Josefa Matějů. Ten po sobě zanechal například pomník Šmilovského legionáře a svými pracemi vyzdobil mimo jiné budovu průmyslové školy nebo spořitelny na Mírovém náměstí.

Novinkou jsou u vchodu na hřbitov informační tabule se seznamem osobností, které jsou tam pohřbené. Nejvyhledávanější jsou podle historika Herčíka hroby zakladatelů automobilky Václava Laurina a Václava Klementa.

Dominantou hřbitova je Bičíkova kaple, což je vlastně hrobka známé boleslavské rodiny, z níž pocházel například lékař Edvard Bičík, člen prvního národního výboru v roce 1918. Bičíkova kaple, vystavěná v byzantském slohu, slouží i díky svému centrálnímu umístění i k vypravování pohřbů.

autor: duch
Spustit audio