Polovina firem na Vysočině zkrachuje poté, co je dědeček nebo otec předají svým potomkům

19. únor 2015
Zprávy z

Mladým podnikatelům se na Vysočině ne vždy daří. Podle statistik krachuje 60% firem krátce poté, co dědeček převádí majetek na vnuka a asi polovina ve chvíli, kdy dědí syn po otci. „Oni hned nastoupí na pozici ředitele, zatímco ti jejich předkové začínali na pozici dělníků,“ vidí důvody šéf Hospodářské komory na Vysočině Tomáš Prchal.

Za problém to považuje také Asociace malých a středních podnikatelů a živnostníků. Její předseda Karel Havlíček dodává: „Tam je ta situace skutečně kritická,“ dodává s velkými zkušenostmi Karel Havlíček.

Krach snad nečeká cukráře Jana Cakla, který se aktuálně stará o vysněnou provozovnu své babičky. Sám se pohybuje především ve výrobě a dobu strávenou u těsta považuje za tu nejcennější. „Zjistil jsem, že mě to hrozně baví. Babičky to měla ráda, dala do toho všechno. Člověk by neměl být nikdy úplně spokojený, měl by vymýšlet něco nového a hlavně nezaspat.“

„Často jsem se chodil dívat, pomáhat a taky jsem nemusel nikde nic shánět, což bylo příjemné,“ vzpomíná na své podnikatelské začátky devětadvacetiletý Jan Cakl.

Za dobrého šéfa ho považují také zaměstnanci, v cukrárně se jich doslova otáčí deset. „Je to dobrý kluk a hodně po babičce a rodičích zdědil,“ říká cukrářka Eva Kalendová.

autoři: mik , ost
Spustit audio