Proti Národnímu parku Křivoklátsko jsou myslivci a Lesy ČR, obce se mají vyjádřit do konce roku

Dva protichůdné pohledy na ochranu přírody na Křivoklátsku se dnes střetly na středočeském krajském úřadě. Hejtman tam uspořádal debatu k možnému zřízení Národního parku Křivoklátsko. Ministerstvo životního prostředí spolu se Středočeským krajem myšlenku parku prosazují, nesouhlasí naopak Lesy České republiky, které v křivoklátských lesích hospodaří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrad Křivoklát

Hrad Křivoklát | Foto: CzechTourism

Výsledkem dnešního jednání je především termín, do kdy chce hejtman Středočeského kraje Miloš Petera za ČSSD znát stanoviska dotčených obcí ke zřízení parku. Obce by se měly vyjádřit do druhé poloviny letošního roku.

Právě názory samospráv jsou pro Středočeský kraj i ministerstvo životního prostředí nejdůležitější, to už mnohokrát zaznělo, a hejtman to zopakoval i dnes. Starostové zatím většinou rozhodnuti nejsou a řešit to budou i jednotlivá obecní zastupitelstva.

Ministerstvo životního prostředí a Středočeský kraj vznik nového národního parku prosazují. Podle nich by přilákal turisty a také umožnil obcím lépe dosáhnout na některé dotace. Mnoho vesnic na chudém Rakovnicku například nemá kanalizaci a potřebovali by ji.

„Tam, kde jsou národní parky, tak je jednoznačně nižší míra nezaměstnanosti oproti okolním mikroregionům. Tam, kde jsou stávající národní parky, tak to je ta nejzajímavější top značka z pohledu turismu,“ přidává další důvody náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

Křivoklátsko - zvažovaný národní park | Foto: Český rozhlas

Lidé v dotčených obcích se asi nejvíc bojí toho, že nebudou moct chodit do lesa na dřevo nebo na houby. O tom, že to není pravda, se dnes snažil přítomné starosty přesvědčit šéf CHKO Křivoklátsko Petr Hůla. Část parku by navíc měla být přístupná i cyklistům.

Kdo má ale opravdu problém s případným parkem, jsou myslivci a Lesy České republiky. Myslivci by totiž mohli přijít o část honiteb a Lesy o část svého zisku.

„Pro nás by to samozřejmě byla hospodářská ztráta, protože by se tam už lesnicky nehospodařilo. Zisky, těch asi 21 milionů ročně, by tam nebyly,“ říká Zdeňka Haljeková z Lesů České republiky. Podle ní je současná péče o přírodu v rámci CHKO dostatečná.

mka, Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme