U Doněcku i Mariupolu se dál střílí. Podle OBSE se zbraně nestahují, ale jen přesunují

Z východní Ukrajiny přicházejí zprávy o dalších bojích. Mezinárodní pozorovatelé navíc tvrdí, že žádná ze stran konfliktu nestahuje těžké zbraně. Jejich odsun i příměří je přitom jedním z hlavních bodů minských dohod.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci u Artemivsku

Ukrajinští vojáci u Artemivsku | Zdroj: Reuters

Pozorovatelé hlásí střelbu třeba z největšího města oblasti, Doněcka. Podle reportéra BBC, který je na místě, jde palba z obou stran.

Útočí se také v okolí přístavu Mariupol, to mají podle Ukrajinců na svědomí proruští separatisté.

Objevují se i informace o tom, že střelba se ozývá poblíž strategického města Debalceve. Právě to začali na příkaz Kyjeva včera opouštět ukrajinští vojáci.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuálním dění na Ukrajině mluvil Jan Šír, odborník na Rusko z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) navíc tvrdí, že zbraně se na východní Ukrajině nestahují, jednotky je prý pouze přemisťují.

Účastníci minských dohod se dnes po telefonu znovu ujistili, že dodržování mírového plánu je v tuto chvíli nejdůležitější.

„Vidíme tady už prakticky rok trvající konflikt, který má povahu mezinárodního konfliktu, dobyvačné útočné války. Za tu dobu proběhla celá řada jednání o příměří, byla podepsána řada dokumentů. Žádný z nich neplatil. Nevidím optimismus, proč by měl platit zrovna ten poslední,“ upozorňuje odborník na Rusko Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Mírovou misi OSN Rusko odmítlo

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl zřízení mise OSN, která by dostala mandát k prosazování příměří. To však Rusko odmítá.

„Aby mise mohla být rozmístěna, musely by s tím souhlasit všechny znesvářené strany, což by znamenalo, že by válka měla naději na nějaké pokojné urovnání. A obávám se, že neexistuje vůle na straně Moskvy dosáhnout urovnání konfliktu,“ vysvětluje odborník na Rusko Jan Šír z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Rusko je proti vyslání mírových sil na Ukrajinu, jak žádá Porošenko

Číst článek

Šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová označila události z Debalceve za jasné porušování dojednaného klidu zbraní.

Americký viceprezident Joe Biden ujistil v telefonu Petra Porošenka, že v případě, že Rusko bude dál porušovat minské dohody, zaplatí za to mnohem víc ztrát než doposud.

Podle britského ministra obrany Michaela Fallona se může Rusko v dohledné době pokusit destabilizovat také pobaltské státy. Fallon si myslí, že ruský prezident Vladimir Putin nejspíš použije stejné metody jako nedávno na Krymu a poté na východní Ukrajině.

Podle britského ministra obrany se Putin nejspíš pokusí destabilizovat Pobaltí

Číst článek

Vojenská situace na východě Ukrajiny (18. února 2015) | Foto: ČTK

ČRo, Pavlína Nečásková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme