Zhruba každý třetí sud vína je v Česku pančovaný, tvrdí ministr Jurečka

Ministerstvo zemědělství chce od příštího roku výrazně omezit prodej stáčeného vína. To by mělo pomoci vymýtit pančování a falšování vín, a zamezit tak miliardovými únikům na daních. Ministerstvo nyní připravuje paragrafové znění novely.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sudy barrique ve sklepě

Sudy barrique ve sklepě | Foto: Patrik Rozehnal | Zdroj: Český rozhlas

„Zhruba každý třetí sud, který je v České republice uveden do distribuce, je pančované víno. Dochází ke klamání spotřebitele a k nerovnému podnikatelskému prostředí pro naše české a moravské vinaře,“ přiblížil problém ministr zemědělství Marián Jurečka z KDU-ČSL.

Někteří majitelé vinoték a malí vinaři připravované změny kritizují. Pro některé z nich by mohly být likvidační. Jurečka se chce v polovině března sejít se zástupci vinařských nevládních organizací, kde budou diskutovat o konečné podobě novely.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministerstvo chce omezit prodej sudového vína. Novelu přiblížili ministr zemědělství Marian Jurečka a prezident Svazu vinařůTibor Nyitray

„Kloním se k tomu, abychom striktně nastavili pravidla pro to, aby zde nebyl prostor pro další pančovaná vína, ale zároveň umožnili rozumným způsobem podnikání malých a středních vinařů,“ podotkl ministr zemědělství a dodal:

„Ten problém je opravdu velký, daňové úniky jsou v řádu miliard korun. Nemůžeme pokračovat v dosavadní praxi, kdy se prakticky v každé večerce prodává rozlévané sudové víno a není možné spotřebiteli garantovat, zda víno pochází od moravských a českých vinařů.“

Prodej sudového vína možná omezí přísná regulace. Drobní prodejci vín protestují

Číst článek

Víno by se například mohlo prodávat jen u vinařů přímo ve sklepech. Poctivé vinaře by toto podle Jurečky neohrozilo. Existují ale i další možnosti, jak upravit prodej stáčených vín.

„Je tady možná varianta umožnit prodej například v sudech, které budou pod nějakou ochrannou známkou nebo kolkem. To jsou ale věci, které si chceme vydiskutovat. Samozřejmě počítáme se zpřísněním dozorových orgánů i zvýšením pokut,“ upřesnil Jurečka.

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministr chce, aby novela byla napsaná do konce března a začala platit od 1. ledna příštího roku.

Podle prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye nehrozí moravským a českým výrobcům sudového vína žádné velké omezení.

„Návrh tak, jak mu rozumíme, by měl přizpůsobit a regulovat prodej stáčeného vína tak, aby se mohlo prodávat u vinaře, v jeho vinotéce, v jeho provozovně a pravděpodobně i v provozně, která bude vinařovi smluvně zajišťovat, že se s vínem nebude dělat nic nekalého a bude splňovat kvalitativní předpoklady, které zákazník očekává,“ vysvětlil Nyitray.

Vladimír Kroc, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme