Zhruba každý třetí sud vína je v Česku pančovaný, tvrdí ministr Jurečka
Ministerstvo zemědělství chce od příštího roku výrazně omezit prodej stáčeného vína. To by mělo pomoci vymýtit pančování a falšování vín, a zamezit tak miliardovými únikům na daních. Ministerstvo nyní připravuje paragrafové znění novely.
„Zhruba každý třetí sud, který je v České republice uveden do distribuce, je pančované víno. Dochází ke klamání spotřebitele a k nerovnému podnikatelskému prostředí pro naše české a moravské vinaře,“ přiblížil problém ministr zemědělství Marián Jurečka z KDU-ČSL.
Někteří majitelé vinoték a malí vinaři připravované změny kritizují. Pro některé z nich by mohly být likvidační. Jurečka se chce v polovině března sejít se zástupci vinařských nevládních organizací, kde budou diskutovat o konečné podobě novely.
Ministerstvo chce omezit prodej sudového vína. Novelu přiblížili ministr zemědělství Marian Jurečka a prezident Svazu vinařůTibor Nyitray
„Kloním se k tomu, abychom striktně nastavili pravidla pro to, aby zde nebyl prostor pro další pančovaná vína, ale zároveň umožnili rozumným způsobem podnikání malých a středních vinařů,“ podotkl ministr zemědělství a dodal:
„Ten problém je opravdu velký, daňové úniky jsou v řádu miliard korun. Nemůžeme pokračovat v dosavadní praxi, kdy se prakticky v každé večerce prodává rozlévané sudové víno a není možné spotřebiteli garantovat, zda víno pochází od moravských a českých vinařů.“
Prodej sudového vína možná omezí přísná regulace. Drobní prodejci vín protestují
Číst článek
Víno by se například mohlo prodávat jen u vinařů přímo ve sklepech. Poctivé vinaře by toto podle Jurečky neohrozilo. Existují ale i další možnosti, jak upravit prodej stáčených vín.
„Je tady možná varianta umožnit prodej například v sudech, které budou pod nějakou ochrannou známkou nebo kolkem. To jsou ale věci, které si chceme vydiskutovat. Samozřejmě počítáme se zpřísněním dozorových orgánů i zvýšením pokut,“ upřesnil Jurečka.
Ministr chce, aby novela byla napsaná do konce března a začala platit od 1. ledna příštího roku.
Podle prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye nehrozí moravským a českým výrobcům sudového vína žádné velké omezení.
„Návrh tak, jak mu rozumíme, by měl přizpůsobit a regulovat prodej stáčeného vína tak, aby se mohlo prodávat u vinaře, v jeho vinotéce, v jeho provozovně a pravděpodobně i v provozně, která bude vinařovi smluvně zajišťovat, že se s vínem nebude dělat nic nekalého a bude splňovat kvalitativní předpoklady, které zákazník očekává,“ vysvětlil Nyitray.