Češi jsou podle Eurobarometru nevstřícní k imigrantům, 74 procent je odmítá

Češi nechtějí ve své zemi přistěhovalce. A to nejen ze zemí mimo Evropskou unii, Čechům vadí i občané přicházejících z unie. Podle posledního výzkumu Eurobarometru svými postoji patří na přední příčky pomyslného žebříčku. Negativněji už imigranty vnímají jen v Lotyšsku, Řecku, Itálii a na Kypru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migrace

Migrace | Foto: Fotobanka stock.xchng

Negativnější postoj než občané Česka mají vůči imigraci ze zemí mimo Evropskou unii jen Lotyši (79 procent), Řekové, Italové a Kypřané (všichni 75 procent). Slováci se 74 procenty odmítavých reakcí zaujali stejnou příčku jako Češi.

Čechům podle průzkumu vadí i občané přicházející z unijních zemí. Odmítá je 58 procent, což je po Lotyšsku druhý největší počet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi jsou podle Eurobarometru velmi nevstřícní k imigrantům. Možné důvody přiblížil v ČRo ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

„Myslím, že to vychází mimo jiné z toho, že až do roku 1989 jsme uprchlíky a emigranty exportovali. A ta problematika je pro nás docela nová,“ říká k výsledkům výzkumu Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům.

Určitou roli podle něj sehrávají i média, která referují z 90 procent negativně o cizincích a uprchlících. „Poslední důvod je v tom, že Češi se poměrně neradi cestují za jiným bydlením, nemají příliš velký rozhled a celá naše společnost je zahleděná do sebe. A nedostatek přehledu přispívá také k tomu, že se s tou jinakostí málokdy setkáváme a hůře vyrovnáváme,“ dodává.

V denním životě se s negativními postoji příliš často nesetkávají

Výsledky průzkumu Eurobarometru podle Rozumka odpovídají i jeho zkušenostem z praxe v Organizaci pro pomoc uprchlíkům.

„Denně dostáváme negativní odezvy a e-maily jen proto, že usilujeme o to, abychom se postavili vstřícněji k syrským uprchlíkům. Cokoli, co má něco společného s islámem, má velice negativní odezvu ve společnosti,“ popisuje.

Negace islámu je podle Rozumka hodně zřetelná po nástupu Islámského státu. „Mnohem více, než jsme pociťovali dříve vůči cizincům nebo uprchlíkům,“ přiznává.

„Na druhou stranu zkušenost našich klientů není špatná. V denním životě se nesetkávají příliš často s nějakým odmítáním nebo negativními postoji. Spíše je to takové, že se Češi bojí toho, co neznají. Ale když pak žijí s cizinci ve společném domě, tak s tím zase takový problém nemají,“ konstatuje.

Vladimír Kroc, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme