VIDEO: Fanoušci Chelsea vystrčili z metra muže tmavé pleti. Nesmějí na stadion

Na stadion Chelsea nesmějí tři fanoušci klubu, kteří byli aktéry rasového incidentu v pařížském metru. Celý svět obletěl amatérský záznam, na kterém fanoušci Chelsea vystrkují z vagonu muže tmavé pleti a rasisticky skandují. Klub hodlá proti těmto příznivcům zakročit nejtvrdším možným způsobem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O postupujícím ze souboje PSG a Chelsea rozhodne až odveta na Stamford Bridge

O postupujícím ze souboje PSG a Chelsea rozhodne až odveta na Stamford Bridge | Zdroj: Reuters

„Jsme rádi, že jsme rasisti,“ skandují fanoušci londýnského týmu na videonahrávce ze stanice metra Richelieu - Drouot.

Na záznamu je také vidět, jak příznivci vytlačují z vagonu Pařížana Souleymana S.

Velkou pátrací akci s cílem najít výtečníky rozjela nejen Chelsea, ale také francouzská a britská policie. Podle francouzské prokuratury můžou pachatelé činu s rasovým podtextem strávit až tři roky za mřížemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Anglický fotbal opět řeší rasismus. O incidentu v pařížském metru mluví zpravodaj Jiří Hošek

Chelsea, která chování fanoušků ostře odsoudila, zatím identifikovala tři své příznivce, kterým teď hrozí doživotní zákaz vstupu na stadion Stamford Bridge.

V jednom z fanoušků poznal deník Guardian hlasitého podporovatele populistické a protiimigrační strany UKIP.

Další aktér incidentu napsal na Twitter zprávu (mezitím smazanou): 'Náš kapitán je rasista, je rasista, je rasista, a proto ho milujeme, milujeme, milujeme.'

Chelsea zve Souleymana na zápas do Londýna

Trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho se za rasistické chování fanoušků londýnského klubu stydí. "Stydím se, i když bych možná neměl, protože s takovými lidmi nechci být vůbec spojován," citovala Mourinha agentura Reuters.

"Hráči na to mají stejný názor jako já, byli zklamaní. A také mají jasno, že Chelsea s takovými lidmi nemá nic společného," přidal Mourinho.

Trenér fotbalistů Chelsea José Mourinho | Foto: Reuters

"V kabině u nás vždycky vládla rovnoprávnost nejen rasová, ale i náboženská," dodal kouč s tím, že vedení klubu pozvalo muže, který byl v médiích identifikován jen jako Souleymane, na odvetný zápas v Londýně.

"Ani nevím, jestli je fotbalový fanoušek, ale doufám, že přijede," prohlásil Mourinho.

"Určitě má teď o Chelsea špatný názor, ale my bychom mu ukázali, že lidé, co to provedli, nemají s naším klubem nic společného.

Anglická fanouškovská obec prošla od 80. let obrovskou proměnou. Z notorických potížistů, chuligánů a rowdies se kombinací různých opatření, prací policie, zákazů vstupů na stadion, a vůbec změnou sociálního statusu fotbalu, situace změnila.

Jednotlivé problémy se často řeší v nejvyšších patrech politiky, ostatně i pařížský incident označil sám premiér David Cameron za "velmi znepokojivý".

Za rasismus hrozí v Anglii drakonické tresty jak od klubů, tak i v trestněprávním řízení, včetně komentářů pod články na webech a poznámek na sociálních sítích. Viníci se zpravidla soudí ve zrychleném zřízení a pachatel, který v úterý něco napíše na Twitter, má za týden v ruce pravomocný rozsudek.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme