The Touré-Raichel Collective: The Paris Session

20. únor 2015

Izraelsko-africká skupina Touré-Raichel Collective představí své nové album na koncertě ve čtvrtek 26. února pražském divadle U Hasičů.

Velmi zajímavý hudební projekt vznikl z náhodného setkání dvou umělců během čekání na letadlo ve Frankfurtu. Každý z nich přitom pochází ze zcela odlišné kultury: kytarista Vieux Farka Touré je z Mali, muslimské země na západě Afriky, a klávesový hráč Idan Raichel pochází z Izraele. Ten má sice ve své vlasti má sice pozici hitmakera a hudební celebrity, ale navzdory tomu se pravidelně pouští do projektů, které jsou hudebnímu mainstreamu značně vzdálené.

Během prvního setkání na frankfurtském letišti se oba hudebníci domluvili na dalším kroku. Když později Toure koncertoval v Tel Avivu, vzal Raichela na podium jako hosta, poté následovalo zkušební natáčení. Raichel, který na svých hitech užívá rafinované vrstvy kláves a elektroniky, si tentokrát vystačil jen s pianem, Toure vyměnil elektrickou kytaru za akustickou, výsledná kombinace je překvapivá. Toureho kytarový styl čerpá z pouštního blues, zpopularizovaného skupinou Tinariwen, ale spojení s pianem vytváří zcela nové barvy.

03320114.jpeg

Projekt přináší i pozitivní politické poselství - v jeho čele stojí africký muslim spolu s izraelským Židem. V dnešní Mosaice uslyšíte hudbu z alba Paris Session, které tato výjimečná sestava představí českému publiku na koncertě ve čtvrtek 26. února pražském divadle U Hasičů, v rámci série Jazz Meets World.

„Narodil jsem se v Izraeli, ale moji prarodiče jsou z Ruska, Polska a Německa,“ vzpomíná Idan Raichel. Jeho hudební partner, Vieux Farka Toure, pochází z jižního okraje Sahary. Narodil se v prominentní hudební rodině: jeho otec, světoznámý kytarista Ali Farka Toure, vybudoval na okraji pouště farmu, zavlažovanou vodou z afrického veletoku Niger.

K nejkrásnějším milostným písním západní Afriky patří skladba Diaraby. Ve světě ji zpopularizoval kytarista Ali Farka Toure - a když ji před dvaceti lety vydal na albu, získal prestižní cenu Grammy. Ali Farka Toure ovlivnil celou generaci kytaristů z Afriky i dalších kontinentů a zemřel roku 2006.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: From End To End, Bandirabait, Diaraby, L'Amour

Více informací o umělcích i jejich albu najdete na webu: http://www.cumbancha.com/trc-paris-release-announcement.

Spustit audio