Dominik Duka: Přítomnost muslimů v Evropě může vyvolat civilizační střet

20. únor 2015

Vyvraždění části redakce Charlie Hebdo muslimskými radikály vyvolalo v celé Evropě strach z muslimských přistěhovalců. Po víkendovém útoku v Dánsku vyzval izraelský premiér Benjamin Netanjahu evropské židy k emigraci. Zažíváme snad střet kultur? Podle Dominika Duky ano. Částečně.

„Naučil jsem se ale rozlišovat mezi kulturou a civilizací,“ říká arcibiskup pražský Dominik Duka. Kultura je podle něj přijata spíše z německého prostředí, zatímco civilizace z prostředí francouzského.

Civilizační střet, ne kulturní

Podle Duky si je třeba uvědomit, že přítomnost muslimských občanů Afriky či Blízkého východu může narazit civilizačně. „To je řada problémů, které nejsou přímo kulturním střetem. Tedy jejich zvyklosti a reakce na ně,“ připomíná.

Primas český ale zároveň dodává, že bychom se neměli bát. „Už političtí vězni věděli, že strach je špatný rádce.“

Život jako na univerzitě

Západní křesťanská civilizace je v Dukově vidění „civilizací katedrál a univerzit“. Na univerzitách se vždy setkávali studenti různých národů. „Jestliže křesťanství stojí na postoji k bližnímu bez ohledu na jeho národnost, náboženství nebo sociální postavení, pak by tu neměl být strach ale určitá otevřenost.“

„Na druhou stranu nikdo si do domu nepustí člověka, který by absolutně nezachovával určité zvyklosti a technické dovednosti, které jsou nutné,“ dodává k přítomnosti cizinců.

Přímá demokracie není jednoduchá

Duka se ještě vyjádřil k dnes oblíbené přímé demokracii, která není jenom otázkou „smrákajícího úsvitu,“ ale můžete se s ní prý setkat i v církevních kruzích. „Musíme si ale uvědomit, že v zemi přímé demokracie, což je konfederace švýcarských kantonů, je nesnadné získat občanství,“ říká.

„Musím se do jisté míry přizpůsobit, abych nebyl ten, který nedokáže žít s původními obyvateli. To je podle mě jeden ze základních principů, který budeme muset řešit,“ dodává pražský kardinál.

Jak řešit multikulturalismus? Vměšuje se západ přehnaně do cizích kultur? Přesáhli karikaturisté hranici vkusu? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Dominik Duka , jra
Spustit audio