Dětské nemocnici v Brně chybí parkoviště, na parkovací dům nejsou peníze

Rodiče nemocných dětí v Brně nemají u největší dětské nemocnice v Česku kde zaparkovat. Často musí s nemocnými dětmi v autě dlouho popojíždět, než se nějaké stání uvolní. Situace je rok od roku horší. Vyřešit by ji mohl parkovací dům, na něj ale nemocnice pořád nemá peníze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fakultní nemocnice Brno

Fakultní nemocnice Brno | Foto: Zuzana Kopuletá | Zdroj: Český rozhlas

Je půl osmé ráno, ordinace v dětské nemocnici teprve otevírají, ale zhruba osm desítek parkovacích míst před areálem je do posledního obsazeno. Je to katastrofa, říká ředitel nemocnice Roman Kraus:

„Vidíte, že rodiče zajedou před vchod, rychle vystupují z aut, vezmou dítě a běží do nemocnice. Kapacita parkovacích míst uvnitř areálu je minimální, takže nestačí ani pro všechny zaměstnance. Musíme to dělat tak, že pouštíme vždycky rodiče s dětmi, kteří přijíždějí jenom na krátkou dobu dovnitř do areálu, aby mohli dítě, které je někdy imobilní nebo špatně chodí, vysadit a druhý rodič odjíždí s autem pryč a hledá v širokém okolí parkovací místo.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech s parkováním před Dětskou nemocnicí v Brně natáčela redaktorka Kateřina Pichalová

Rodiče, kteří přijíždějí s nemocnými dětmi, situaci komentují ještě peprněji. „Parkuji ve vedlejší ulici. Je to dost blbý, když musím se synem v kočárku,“ říká mladá maminka.

„Zastavili jsme na zebře a jen jsme vystoupili,“ uvádí další. „Já tady pracuji a autem raději nejezdím. Nechci tady kroužit každé ráno deset minut, než bych zaparkovala,“ prozrazuje třetí žena a čtvrtá ji doplňuje: „Jedním slovem - hrůza.“

Situaci by mohl vyřešit parkovací dům. Jeho výstavbu nemocnice plánuje už několik let, ale zatím se nepodařilo sehnat finance.

„Sehnat dotaci na akci, která bude stát zhruba 100 milionů, je velmi obtížné, protože samozřejmě dáváme přednost potřebám zdravotnictví. To parkoviště je pořád na druhé koleji,“ vysvětluje ředitel.

V nemocnici ročně hospitalizují 15 tisíc dětí a dalších 320 tisíc ošetří ambulantně. Parkovacích míst je sotva osmdesát.

Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme