Irácká armáda se chystá dobýt zpět džihádisty ovládaný Mosul

Irácká vláda připravuje ofenzivu o dobytí města Mosul ovládaného Islámským státem. Potvrdily to irácké i americké vládní zdroje. Na velký útok, ke kterému má dojít v dubnu, se připravuje 25 tisíc vojáků irácké armády a bojovníků kurdské Pešmergy, kteří teď procházejí americkým výcvikem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na útok se připravuje 25 tisíc vojáků irácké armády a bojovníků kurdské pešmergy

Na útok se připravuje 25 tisíc vojáků irácké armády a bojovníků kurdské pešmergy | Zdroj: Reuters

Milionového Mosulu se džihádisté Islámského státu zmocnili loni v červnu. Bleskový útok tehdy vyděsil celý svět.

"Teroristé pašují ropu a plyn. Pašují historické artefakty a odvážejí z Mosulu kulturní památky. Proto žádáme od mezinárodního společenství pomoc," komentoval irácký velvyslanec při OSN rezoluci o odstřižení Islámského státu od zdrojů příjmů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O chystané ofenzívě irácké armády na Mosul informoval zpravodaj Štěpán Macháček

Kurdské jednotky Pešmerga už pašerácké a zásobovací trasy džihádistů v okolí Mosulu výrazně omezily. Pomohly jim k tomu spojenecké nálety.

Mosul dnes podle amerických údajů asi dva tisíce ozbrojenců. Plánovaná irácká ofenziva musí skončit nejpozději v květnu, kdy v oblasti nastanou nesnesitelná vedra.

Na útok se připravuje 25 tisíc vojáků irácké armády a bojovníků kurdské pešmergy | Foto: Reuters

Zdroj z americké armády, který o chystaném útoku hovořil, upozornil, že pokud iráčtí vojáci nebudou připraveni, může se celá operace odložit.

Američané přímo do pozemních bojů nezasáhnou, jejich pomoc by měla spočívat ve výcviku všech 20 až 25 tisíc iráckých vojáků, kteří jsou speciálně určení pro tuto operaci. Nadále pak budou americké síly podporovat Iráčany ze vzduchu.

Islámský stát | Foto: Michal Jindra

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme