Kárný senát zbavil funkce soudce z Prahy 6, účelově prý protahoval řízení

Soudce z Obvodního soudu Prahy 6 Roman Čonka skončil ve funkci. Odvolal ho kárný senát Nejvyššího správního soudu, když ho uznal vinným z účelového protahovaní trestních řízení. Celkem se jednalo o 78 případů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

S informací jako první přišla Mladá fronta DNES. Kárný senát rovněž odhalil, že soudce Čonka manipuloval se spisy.

„Soudce vydal trestní příkaz, kterým obviněného uznal vinným, a poté, co byl tento trestní příkaz vypraven, dal kanceláři pokyn k jeho vymazání z elektronicky uložených dokumentů v systému ISAS a k jeho odstranění ze spisu,“ říká asistent předsedy Nejvyššího správního soudu Adam Walach.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kárný senát zbavil funkce soudce z Prahy 6 Romana Čonku. Podrobnosti zjišťoval redaktor Tomáš Bystrý

Vyšlo rovněž najevo, že soudce Čonka se stýkal s lidmi z kriminálního prostředí a že má exekuci přes milion korun.

V justici tento soudce vydržel necelých pět let. Na jeho působení v soudcovské roli už nějakou dobu upozorňovali občanští aktivisté. Poslední návrh, aby Čonka justici opustil, podal teď předseda pražského obvodního soudu Martin Slováček.

Proti rozhodnutí kárného senátu může Roman Čonka podat ústavní stížnost.

Desítky případů, které teď už bývalý soudce řešil a byly zmanipulované, bude nutné s největší pravděpodobností zpětně prověřit. Očekává se totiž, že lidé budou v nejbližších dnech a týdnech podávat žaloby.

Soudci přicházejí o talár spíš výjimečně

Podobné případy, kdy soudce přijde o funkci, jsou v české justici spíše vyjímečné. Třeba loni Okresní soud v Jičíně poslal na 5 a půl roku do vězení bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka za to, že za úplatky ovlivňoval několik kauz.

V roce 2013 musela po opakovaných kárných řízeních složit funkci i soudkyně Kamila Šrubařová z Okresního soudu v Ostravě. Případů, kdy soudci museli kvůli vážným prohřeškům ve funkci skončit, bylo od roku 2003 celkem dvanáct.

David Černý, mta, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme