Němečtí historici chystají komentované vydání Hitlerova Mein Kampfu

V Německu se chystá rozsáhlé a podrobné vydání jedné z nejkontroverznějších knih minulého století. Osmičlenný editorský tým renomovaného mnichovského Institutu pro soudobé dějiny chce vydat Mein Kampf Adolfa Hitlera. Autorská práva na toto problematické dílo vyprší po 70 letech právě tento rok.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mein Kampf v neměckém Norinberku

Mein Kampf v neměckém Norinberku | Foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Držitelem autorských práv je Bavorsko, které knihu, považovanou za teoretický základ německého nacionálního socialismu, odmítalo vydat. Historici proto s jejím vydáním museli čekat, až 70letá lhůta vyprší.

Rozhodnutí institutu podle očekávání vyvolalo rozporuplné reakce. Několik ministrů bavorské vlády je proti znovuvydání Mein Kampfu Miinistr spravedlnosti se nechal slyšet, že každou edici nechá přezkoumat, zda neobsahuje podněty k hanobení národa.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Německu se chystá rozsáhlé a podrobné vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Berlíně Pavel Polák

Na druhé straně je ale bavorský ministr kultury, který tvrdí, že Institutu pro soudobé dějiny má právo na svobodné zkoumání a vědeckou práci.

Podle týmu historiků je Mein Kampf kniha, která ovlivnila německé dějiny, vyšla ve více než 12milionovém nákladu, a proto si zaslouží kompletní odbornou analýzu. To, že je zakázaná, prý jenom zvyšuje její atraktivitu mezi antisemity a neonacisty.

Historici chtějí v knize najít místa, kde si Hitler protiřečí, a zjistit, ze kterých zdrojů čerpal a co ho ovlivňovalo. Institut plánuje knihu vydat ve dvou svazcích.

Kromě původních asi 800 stran Hitlerova textu bude obsahovat dalších 1200 stran odborných komentářů a poznámek včetně velké úvodní studie.

Pavel Polák, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme