Stržení desítky let starého mostu v Železném Brodě provázejí velké emoce

20. únor 2015

Plánované stržení starého mostu přes Jizeru v Železném Brodě na Jablonecku a jeho následná kompletní rekonstrukce rozděluje tamní lidi na dva tábory. Obyvatelé se dělí na ty, kteří bydlí na pravém břehu a na ty z břehu levého. Most je totiž jedinou spojnicí mezi oběma částmi města. Zmizí v březnu, do té doby musejí silničáři postavit provizorní přemostění. To bude jednosměrné, chodci i řidiči se proto bojí kolon a zmatků.

Oprava čtyřicet let starého mostu je teď v Železném Brodě tématem číslo jedna, řeší se i v místní pekárně a cukrárně.

Obcházení celého města se bojí hlavně senioři a také maminky, které vodí svoje děti do školky dolů do města z okrajových částí.

Lidé by chtěli lávku hned vedle starého mostu, a taky by chtěli, aby bylo provizorní řešení na několik měsíců víc komfortní a bezpečné.

Hned vedle starého mostu ale lávku pro pěší postavit nejde, říká Blanka Šimůnková v Krajské správy silnic Libereckého kraje.

O bezpečnost půjde i v případě nehod nebo požárů, i hasiči musejí počítat několik měsíců s tím, že město bude vlastně dvěma částmi na dvou březích řeky.

Hluk, ruch, zmatky, toho všeho se železnobrodští obávají. Práce by měly trvat několik měsíců, někteří Železnobrodští ale nevěří, že bude do podzimu hotovo. Den D je naplánovaný na 12. března, kdy se má zavřít starý most a otevřít ten provizorní.

autor: sas
Spustit audio