Marnost, boj s úředníky i samotnou podstatu lidství nabídne ústecký Činoherák v Kafkově Zámku

20. únor 2015

Ústecký Činoherák představí v pátek 20. Února večer další premiéru aktuální, už 43. sezóny. Tentokrát nazkoušeli herci Činoheráku, pod vedením režiséra Fillipa Nuckollse, nedokončené dílo Franze Kafky Zámek. V bývalém kině Hraničář se dnes diváci seznámí se smyslem existence samotného člověka, úsměvností jednání úředníků i marností.

„Ve zkratce můžeme říct, že se jedná o jeden z nejslavnějších románů Franze Kafky a také jedním z nejvýznamnějších napsaných v Čechách…“ konstatuje Fillip Nuckolls, režisér Činoheráku.

Zároveň dodává: „Pro mě byl Kafka vždy složitý, ale mám dramaturga Vladimíra Fantu, který to dílo úplně rozebral a dokázal z toho vyloupat scénář, který bude pro všechny jasný, a zároveň tam nechat všechny důležité momenty. To dílo je v prvé řadě torzem, protože Kafka ho nedopsal a my jsme museli dotvořit tu dějovou linku… A jsem strašně zvědavý, jak na to jak budou reagovat lidé, kteří Zámek opravdu dobře znají…“

Činoherák Ústí - představení Zámek

„Hlavním hrdinou je Jan Jankovský, který, když tam přijde, tak zjistí, že ho tam nikdo nechce, že to byl vlastně jen takový žert úředníků ze zámku. Chce se proto s těmi úředníky sejít, domoci se svého práva a vysvětlit, kde se stala chyba,“ shrnuje děj Fillip Nuckolls

„Je to marnost, samozřejmě… Myslím, že se to dá přirovnat k tomu, jak my jsme bojovali za záchranu Činoheráku,“ dodává představitel zeměměřiče K. Jan Jankovský.

Společně s ním se divákům v ústeckém Hraničáři představí například také Milena Steinmasslová, Anita Krausová, Dan Dittrich nebo Jiří Maryško.

autor: bach
Spustit audio