Varufakis věří v dohodu s eurozónou, Němci žádají od Řeků další ústupky

Řecký ministr financí Janis Varufakis nepochybuje, že výsledkem jednání o prodloužení pomoci Řecku bude dohoda. Řecko však zřejmě bude muset přijít s dalšími ústupky, které požaduje Německo. Pomoc Řecku je tématem dnešní schůzky ministrů financí zemí platících eurem v Bruselu. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj z řecké strany vpodvečer uvedla, že eurozóna jedná o konkrétním textu, o který by se mohla budoucí dohoda opírat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský ministr financí Luis de Guindos (vlevo) a jeho řecký protějšek Janis Varufakis při jednání v Bruselu

Španělský ministr financí Luis de Guindos (vlevo) a jeho řecký protějšek Janis Varufakis při jednání v Bruselu | Zdroj: Reuters

Zdroje Reuters zdůraznily, že zatím nebylo dosaženo žádné formální dohody v rámci euroskupiny, kterou tvoří 19 ministrů financí zemí eurozóny.

„Jde o počáteční dohodu o společném návrhu textu mezi institucionálními partnery, která je nyní předkládána všem ministrům,“ řekl nejmenovaný řecký činitel po přípravných rozhovorech, jichž se zúčastnili zvlášť ministři financí Německa Wolfgang Schäuble a Řecka Janis Varufakis a také šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová a evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání o pomoci Řecku okomentoval hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda

Řekové požádali o prodloužení záchranného programu, ale zároveň chtěli změnit podmínky, za kterých dostávají záchranné půjčky. Nová, levicová řecká vláda označuje dříve domluvené podmínky za likvidační.

Německo však trvalo na tom, že Řekové musejí plnit to, na co přistoupili v minulosti bývalé řecké vlády. Podle německého ministra financí nejde jen o Řecko, ale o pravidla a budoucnost celé Evropy.

K bruselským jednáním se dnes ještě před jejich oficiálním začátkem z Paříže vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. „Je zapotřebí významného zlepšení v podstatě toho, o čem se jedná, abychom o tom mohli hlasovat v německém parlamentu, například příští týden,“ prohlásila Merkelová.

Cíl je Řecko udržet

Kancléřka dodala, že všechny země eurozóny mají stále za cíl udržet Řecko v tomto jednotném měnovém bloku.

„Řekové už hodně obětovali. I když situace na pracovním trhu je pořád složitá, má program pozitivní účinky a my v něm chceme pokračovat,“ uvedla Merkelová.

Řecký ministr financí Janis Varufakis před zahájením jednání vyjádřil naději, že dojde k dohodě, a naléhal na ostatní členy eurozóny, aby v tom také vyvinuli úsilí.

„Řecká vláda ušla o míli víc, o deset mil víc, a teď očekáváme od našich partnerů, že nám vyjdou z ústrety,“ citovala Varufakise agentura AP.

Také francouzský premiér Manuel Valls doufal, že se dohodu podaří najít. „Rozhodnutí řeckého premiéra požádat Evropu o prodloužení programu považuji za velmi povzbudivý signál, že řešení je možné velmi rychle,“ řekl Valls.

Řecký ministr financí Janis Varufakis před jednáním ministrů financí zemí eurozóny v Bruselu | Foto: Reuters

Času na dohodu už moc není, podle některých politiků je dnešní schůzka možná vůbec poslední příležitost, jak se dohodnout. Slovenský ministr financí Peter Kažimír schůzku doslova označil za „setkání posledního výstřelu“.

Současný řecký záchranný plán totiž vyprší už 28. února. Případné prodloužení musí v některých zemích – třeba v zmiňovaném Německu – schválit i národní parlament.

Pokud se dohoda nepovede, Řekové by se 1. března ocitli poprvé po pěti letech bez nějakého záchranného programu ze strany eurozóny. Bez něj by země zřejmě už v březnu zbankrotovala.

Řekové jsou zjevně připraveni jednat, jak jen to půjde. Řecký premiér Alexis Tsipras dnes požádal šéfa Evropské rady Donalda Tuska o uspořádání summitu Evropské unie v neděli, pokud by stávající jednání skončilo neúspěchem.

ČTK, Ondřej Houska, Petra Novotná, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme