Chátrající polikliniku na Žižkově stát bezplatně půjčí iniciativě Klinika

Objekt bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově bude zatím bezplatně využívat iniciativa Klinika. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) ji vybral jako vítěze veřejné soutěže. V nejbližších dnech bude podepsána smlouva a budova předána. Původně byli zájemci tři, jednoho úřad vyřadil pro formální chyby, druhý sám odstoupil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před KLInikou v Jeseniově

Před KLInikou v Jeseniově | Foto: Táňa Zabloudilová

„Vítězem výběrového řízení se stala fyzická osoba s předloženým projektem Autonomní sociální centrum Klinika,“ informoval mluvčí ÚZSVM Robert Hurt.

Iniciativa Klinika chce v budově zřídit sociální centrum, které nebude závislé na státních nebo obecních penězích. Fungovat tam má například lidová jídelna, svépomocná opravna kol, sál pro divadelní produkce, výstavy i koncerty nebo klub pro rodiče s dětmi.

„Budeme hrozně rádi, když se do toho zapojí sousedi, protože to je cíl, se kterým jsme do toho šli,“ upozornil Tadeáš Polák z iniciativy Klinika.

Opuštěný objekt, kde se scházeli bezdomovci a narkomani, loni v listopadu squatteři z iniciativy obsadili a uklidili ho. Po několika dnech je ale vyvedla policie. Úřad nakonec nabídl budovu k zapůjčení do doby, než ji bude potřebovat Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Přehrát

00:00 / 00:00

Plány na využití bývalé polikliniky na pražském Žižkově přiblížil Tadeáš Polák z iniciativy Klinika

„Ve chvíli, kdy budeme mít přístup do domu, dostaneme klíče a všechno, tak se určitě chystáme k úklidovým akcím. Je tam potřeba udělat spousta práce, než bude možné naplnit objekt tím projektem, který máme naplánovaný,“ dodal Polák.

Druhou žádost o výpůjčku podalo občanské sdružení Alternativa II, které mimo jiné buduje nízkoprahové centrum VýLetná. Objekt na Letné získalo rovněž jako výpůjčku od ÚZSVM. „Žádali jsme asi rok a půl. Na budově jsou soudní spory o tom, komu patří,“ upozornil předseda sdružení Marek Semerád.

GIBS má o budovu stále zájem

Klinice chtěli pomoci získat budovu na Žižkově a zároveň v objektu provozovat své aktivity. „Mysleli jsme si, že budeme schopní se domluvit. Když to nedopadlo, tak jsme odstoupili. Chceme občanskou společnost spojovat, ne rozdělovat,“ dodal Semerád.

Jedni byli u vchodu | Foto: Láďa Bruštík

ÚZSVM nabídl bezplatnou výpůjčku budovy na začátku února. Objekt měla převzít Generální inspekce bezpečnostních sborů, která o něj má stále zájem. Výpůjčka tak bude platit jen do doby, než začne GIBS budovu využívat.

„Smlouva je psaná na rok s tím, že jde až sedmkrát prodloužit. My bychom samozřejmě byli rádi, kdybychom získali možnost být v budově v Jeseniově dlouhodobě,“ doufá Polák.

Kvůli zamýšlenému využití bývalé polikliniky se několikrát demonstrovalo. Do debaty se zapojilo i vedení Prahy. Náměstek primátorky Matěj Stropnický (SZ), který si budovu prohlédl spolu s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), sliboval, že si ji město pronajme a následně ji poskytne aktivistům. Nakonec ale ÚZSVM přistoupil k vypsání veřejného výběrového řízení.


Zvětšit mapu

ČTK, Pavla Firbacherová, Magdaléna Medková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme