Putin může rozšířit hybridní válku z Ukrajiny i do států NATO, varuje britský generál

Způsob, jímž se Rusko angažuje v bojích na Ukrajině, může vyústit v dalekosáhlý vojenský konflikt, který bude ohrožovat samu naši existenci. Ve svém projevu v Londýně to dnes řekl britský generál Adrian Bradshaw, zástupce hlavního velitele sil Severoatlantické aliance (NATO) v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu na dni válečných veteránů

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu na dni válečných veteránů | Zdroj: Reuters

Podle něj je možné, že ruský prezident Vladimir Putin využije taktiku hybridní války k tomu, aby ovládl území členů NATO, například v Pobaltí.

„Hrozba ze strany Ruska a riziko špatného odhadu, jež může vyústit ve strategický konflikt, jakkoli je nyní nepravděpodobný, představuje existenční ohrožení celého našeho bytí,“ prohlásil Bradshaw, který podporuje plán NATO rozmístit v členských zemích východní Evropy jednotky schopné zareagovat na případný útok.

Na východ Ukrajiny dorazil další konvoj z Ruska. Separatisti plánují útok na Mariupol

Číst článek

Ty by pak podle něj byly schopné lépe čelit hybridní vojenské taktice, kterou Rusko využilo třeba při invazi na Krym. Tehdy bylo kvůli nasazení neuniformovaných vojáků těžké odhadnout rozsah celé operace a řádně na ni zareagovat.

Rusové jsou podle Bradshawa ve výhodě, protože dokážou velmi rychle nasadit značné síly, zatímco Severoatlantické alianci by případná reakce kvůli složitým rozhodovacím procedurám trvala déle.

Zničená vesnice Nikišine, která se nachází jihovýchodně od Debalceva, o něž válčila ukrajinská armáda se separatisty | Foto: Reuters

Nepodceňujte nás, řekl Putin

Putin mezitím varoval před vojenským podceňováním Ruska. „Nikdo by neměl mít klamné představy, že (ostatní země) mohou získat nad Ruskem vojenskou převahu, že na něj mohou vyvíjet jakýkoli druh nátlaku,“ prohlásil ruský prezident.

„Vždy budeme mít na takováto dobrodružství dostatečnou odpověď,“ citovala agentura Reuters z Putinova projevu u příležitosti dne obránců vlasti, kterým Rusko v pondělí uctí vojenské vysloužilce.

Rusko stále popírá, že by se jakkoli přímo zapojovalo do bojů na východě Ukrajiny. NATO ale považuje účast ruských jednotek a dodávky zbraní proruským povstalcům ze strany Moskvy za ověřený fakt.

'Náměsíčná Evropa'

Evropský výbor britské Sněmovny lordů dnes kritizoval britskou vládu a celou Evropskou unii za to, že „katastrofálně selhaly“ při hodnocení ruských postojů k ukrajinské krizi, počínaly si jako „náměsíčné“ a podcenily hloubku ruského nepřátelství.

Vztahy EU s Ruskem prý totiž byly příliš dlouho založeny na optimistických předpokladech, že Rusko je na nejlepší cestě stát se demokratickou zemí.

Británie podle Sněmovny lordů selhala při hodnocení ukrajinské krize

Číst článek

Britský ministr obrany Michael Fallon zase ve čtvrtek varoval, že Rusko představuje reálnou a aktuální hrozbu pro evropskou bezpečnost a místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis obvinil Rusko, že se snaží silou změnit evropské hranice.

O reálném ohrožení britského území se začalo intenzivně debatovat poté, co královské letectvo ve středu eskortovalo dva ruské bombardéry, které operovaly v blízkosti britského vzdušného prostoru.

ČTK, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme