Eurozóna se dohodla na prodloužení pomoci Řecku o čtyři měsíce

Ministři financí zemí eurozóny se dohodli na prodloužení pomoci Řecku o čtyři měsíce. Řecká vláda však ještě musí do pondělka dodat seznam všech navrhovaných reforem. Pokud by se dohoda o pomoci nepovedla, Řekové by se 1. března poprvé po pěti letech ocitli bez nějakého záchranného programu ze strany eurozóny. Bez něj by země zřejmě brzy zbankrotovala.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis při jednání v Bruselu

Řecký ministr financí Janis Varufakis při jednání v Bruselu | Zdroj: Reuters

Dohoda odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku dojdou peníze příští měsíc a že by možná bylo donuceno opustit eurozónu. Levicová vláda v Aténách tak dostala prostor k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Stávající podmínky domluvené dřívějšími vládami označoval nový, levicový řecký kabinet za likvidační.

Podle dohodnutého dokumentu budou věřitelé při vyhodnocování cíle primárního rozpočtového přebytku na tento rok brát v potaz ekonomickou situaci v Řecku. Naproti tomu Řecko se zavázalo splatit své dluhy všem věřitelům a provádět další reformy.

Dohodu zřejmě ještě nelze považovat za úplnou. Řecko má ještě do pondělka dodat seznam všech reforem. Německo, které je nejvlivnějším členem Evropské unie a hlavní řecký věřitel, než vyjádřilo souhlas s prodloužením finanční pomoci, vyzvalo Atény, aby výrazně upravily svoje reformní závazky.

„Což může být problém pro novou řeckou vládu, která odmítala jakékoli rozšiřování požadavků,“ poznamenal analytik ČSOB Jan Čermák.

Ve vedení řecké vládní strany SYRIZA také už údajně vypukly kvůli vyjednávání vlády se zeměmi eurozóny rozepře. Podle levého křídla této už tak poměrně ostře levicové strany se vláda svými avizovanými ústupky zpronevěřuje předvolebním slibům.

Podle Jana Čermáka si Řecko za stávající situace nemůže dovolit nějak diktovat. Možná tak jde o něco jiného.

„Podle mne je ta země nesolventní a zůstane nesolventní i následující čtyři měsíce, takže možná je to opravdu jenom koupení si času o další čtyři měsíce jak tedy pro Řecko, tak pro eurozónu, aby se na to lépe připravila, až bude další bankrot,“ uvažoval Čermák.

Vladimír Kroc, ČTK, Český rozhlas, Ondřej Houska, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme