Majitelé ostravských vinoték odmítají přísnější podmínky pro prodej stáčených vín

21. únor 2015
Zprávy , Zprávy

Stáčené víno bude k dostání jen u vinařů. Do budoucna s tím počítá ministerstvo zemědělství, které chce novým zákonem výrazně omezit prodej sudových vín. Zabránit má daňovým úniků a prodeji alkoholu pochybné kvality. Stáčená vína totiž už dávno nenabízí jen výrobci anebo vinotéky, ale rozšiřují se i do nečekaných míst.

V Ostravě se dá sudové víno pořídit například i v copy centru. Je v přízemí nákupního domu přímo v centru města a nápis „Sudová vína“ najdete hned vedle svítících polštářků, nabídky kopírování a taky žertovných předmětů. Svatovavřinecké se tady dá pořídit za 64 korun, Pálava za 71 korun a Rulandské šedé za 64 korun za litr.

„Víno bereme z Milotic u Kyjova, takže moravské vinařství. Zájem je podle mne velice dobrý, ať už jde o pondělí nebo kterýkoli jiný den. Denně vyčepujeme deset až dvanáct litrů," říká Marie Zamorská, která obsluhuje kopírovací centrum a současně prodává víno.

A co říká na to, že by se prodej vína měl omezit? „Na to já vám nemůžu odpovědět. Já jsem ráda, že mám práci, takže nemůžu k tomu říct, že by to bylo špatné,“ krčí rameny.

„Myslím, že by to bylo zbytečné něco takového rušit, protože některé ty vinotéky jsou fakt výborné,“ věří sudovým vínům pan Štefan Gono, který by se nebál nápoj koupit ani v copy centru.

Toto místo není v Ostravě rozhodně jediné, víno se stáčí například i v trafikách nebo přímo v supermarketech. Novela by se však nedotkla jenom jich, ale i zavedených vinoték, kterých je v Ostravě několik desítek.

„Sudová vína mají tu výhodu, že se dají ochutnat. A když je zákazník spokojený, tak se vrátí,“ říká prodavačka, paní Zdeňka. „O sudová vína je teď celkem velký zájem. Kdyby ten zákon prošel, tak je to katastrofa pro spoustu lidí,“ dodává.

A stejný názor nám mimo záznam říká i Danuše Kudelová, majitelka této vinotéky. Podle ní je chystaná novela holý nesmysl. Vidí za ní lobby velkých dovozců a vývozců vín, kteří zahraniční vína míchají s těmi moravskými. Ona sama už dvacet let jezdí pro sudová vína k malým vinařům. A hlavně pro ně je to prý rána pod pás.

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto)
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio