Sošku Českého lva si večer odnesou nejlepší filmoví tvůrci, Fair Play má 15 nominací

Největší šanci získat sošku Českého lva má film Fair Play, který byl nominován v 15 kategoriích. Snímek o organizovaném dopingu v socialistickém Československu natočila Andrea Sedláčková.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český lev

Český lev | Foto: Český lev

„Nikdo o tom nechtěl mluvit. Všichni se bojí a nikdo nechce československý sport a sportovce pošpinit,“ říká ke vzniku filmu režisérka Sedláčková.

Celkem se mezi nominované dostalo sedmnáct filmů. Do prestižních kategorií se probojovaly i sociální drama Cesta ven Petra Václava, Svěrákova pohádka Tři bratři, debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři a Krobotův debut Díra u Hanušovic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Akademie předá ceny Českého lva dnes večer v pražském Rudolfinu. Největší šanci má film Fair Play. Téma pro Tomáše Piláta a Jana Prokeše

Miroslav Krobot divákům předvádí syrový příběh z nevlídného kraje. Odehrává se v jedné bohem zapomenuté podhorské vsi. Tímto snímkem se vrací na severní Moravu, tedy do míst svého dětství.

„Pod Kralickým Sněžníkem, to je kraj, odkud pocházím. Vsadili jsme takovou čistou hru,“ přibližuje Krobot.

Pořadatelé doufají, že slavnostní lví večer bude zajímavý jak pro účastníky v sále, tak pro televizní diváky. Zárukou jsou jeho spoluautoři, říká člen prezídia České filmové a televizní akademie Ivo Mathé.

„Jan Svěrák jako dramaturg a vyslanec akademie. Lucie Výborná je moderátorskou novinkou, ale myslí, že zkušenou, zajímavou a přitažlivou. Těšíme se na velmi zajímavá vystoupení prezentující netradičně vážnou muziku, tentokrát to jsou cizinci,“ přibližuje Mathé.

Fair Play má patnáct nominací na Českého lva, Díra u Hanušovic třináct

Číst článek

Na předávacím večeru Českých lvů se podílí také Česká televize. Její zástupci spolupracují na scénáři i režii slavnosti. Dobře si přitom uvědomují výhody i nevýhody pražského Rudolfina.

Celkem letos hlasovalo 123 členů České filmové a televizní akademie. Ti vybírali ze 32 hraných snímků a 23 dokumentů uvedených do kin v roce 2014.
Zdroj: ČTK

„Rudolfinum má jednu dobrou i nedobrou vlastnost. Dobrou v tom, že je uzpůsobeno speciálně pro koncerty klasické hudby, ale úplně dobře se nehodí pro přenosy mluveného slova. Loni jsme s tím měli trochu problémy. Věřím, že se nám to podaří letos odstranit a diváci to vůbec nepoznají,“ dodává generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Hudbu pro letošní předávání Českých lvů složil Jan Čechtický ze skupiny Ohm Square. Nahrála ji Česká filharmonie.

Na večeru v Rudolfinu bude kromě vítězů jednotlivých kategorií vyhlášen i držitel ceny za mimořádný přínos české kinematografii. Loni ji získal scenárista Vladimír Körner. Slavnostní galavečer začíná ve 20 hodin.

Tomáš Pilát, Jan Prokeš, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme