Výtěžek z charitativního plesu pomůže válečným veteránům i rodinám padlých

Ministerstvo obrany spolu se Svazem vojáků z povolání uspořádalo charitativní ples pro válečné veterány a příbuzné padlých vojáků. Projekt Andělská křídla odstartoval minulý rok koncertem určeným pro rodiny pětice Čechů, kteří padli během mise v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu

Čeští vojáci při výcviku v Afghánistánu | Zdroj: 601. skupina speciálních sil

Vojáci a váleční veteráni v uniformách přišli na ministerstvo obrany v doprovodu manželek a přítelkyň podpořit charitativní akci Andělská křídla.

Dorazil také náčelník generálního štábu Petr Pavel, který oznámil, že v březnu začne fungovat fond Solidarity. Určený bude pro vojáky a jejich rodiny, pokud se dostanou do těžké životní situace. Jako třeba po loňském atentátu v Afghánistánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Péče o válečné veterány se podle generála Pavla zlepšuje. Na některých oblastech ale podle něj musí ministerstvo obrany ještě zapracovat

„Všimli jsme si toho při řešení situace s našimi pěti padlými kolegy – v případě, že nebyli v manželském svazku, vyplatit některé dávky třeba přítelkyni je velký problém. S tímto fondem se samozřejmě nebudeme tak příliš vázat tím svazkem, ale zkrátka faktem, že spolu žijí,“ přiblížil generál Pavel.

Z fondu budou moci v případě potřeby čerpat také další složky, které spadají pod resort obrany. Po útoku na české vojáky stoupla vlna solidarity a ministr obrany sliboval, že se o novodobé veterány lépe postará.

Podle Miroslavy Paškové z veteránské organizace Vlčí máky je nejčastější starostí vojáků najít novou práci poté, co armádu opustí.

'Pozůstalí potřebují peníze hned'

„Je tady ještě řada námětů, nad kterými určitě budou kolegové z ministerstva z odboru pro veterány pracovat, jako je například poradenská činnost pro válečné veterány. Myslím teď z hlediska nabídek práce, rekvalifikace, finančního poradenství, právního poradenství,“ nastínil generál Pavel.

Charitativního večera se zúčastnila řada válečných veteránů. Jeden z nich, Tomáš Sláma, popsal, jak je návrat těžký: „Každý voják se musí adaptovat zpátky do civilního života. Záleží samozřejmě na tom, jaké podmínky v tom civilním životě má, co ho tam čeká, jestli tam má kamarády, jestli tam má rodinu.“

Pět českých vojáků přišlo v Afghánistánu o život při sebevražedném atentátu 8. července 2014 ráno nedaleko základny Bagrám. Útočník z hnutí Taliban na sobě odpálil nálož, když projížděl na kole zástupem vesničanů a dětí, a to zrovna ve chvíli, kdy s nimi mluvili vojáci z české patroly. Atentátník na místě zabil čtyři české vojáky. Lékařům se nakonec nepodařilo zachránit ani pátého muže, kterého mohutný výbuch těžce zranil.

„Pro mě to bylo celkem jednoduché. Po návratu ze zahraniční mise jsem začal pracovat dále jako osoba samostatně výdělečně činná, to znamená, že jsem nastoupil zpátky do svého zaměstnání,“ dodal.

Polovina výtěžku ze vstupného půjde na nově vznikající Nadační fond Náčelníka generálního štábu Armády ČR.

„Pro nás jdou důležité děti pozůstalých a prvotní pomoc. Protože přeci jenom resort obrany má svázané ruce určitými zákony, které jsou platné. Ale pozůstalí ty peníze potřebují hned od začátku,“ popsal priority voják a jeden z organizátorů dnešního večera Libor Smékal. Další charitativní večer Andělských křídel se uskuteční nejspíš na podzim.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme