Kreslíře Urbana fotbal v zimě míjí, užívá si úspěchy biatlonistů i Sáblíkové

Většina diváků si Petra Urbana spojí s kresleným všeumělem v pruhovaném tričku Rudou Pivrncem, jenže ilustrátor ze Smržovky má za sebou také úspěšnou sportovní kariéru, vždyť je bývalým úspěšným reprezentantem v jízdě na saních. Sportovní přenosy sleduje i kvůli práci dodnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Po natáčení se na zdi Nostalgické myši zrodil obrázek Rudy Pivrnce

Po natáčení se na zdi Nostalgické myši zrodil obrázek Rudy Pivrnce | Foto: Markéta Košťáková

„Čas trávím doma. Kreslím a mám puštěnou televizi. Na zimní období se jako sáňkař těším nejvíc. Nejvíc mě zaujal asi biatlon, ten šel svou zajímavostí strašně nahoru,“ neunikly Petru Urbanovi ani poslední úspěchy českých biatlonistů a biatlonistek.

Jejich necelý týden starý štafetový triumf na slavném Hollmenkolenu si samozřejmě nenechal ujít, stejně jako další události ze světa zimních sportů. Těch bylo především minulý víkend hned několik, a tak se známý kreslíř ještě ani nestihl naladit na start fotbalové Synot ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na fotbal je nyní podle Petra Urbana moc velká zima, sleduje spíš biatlon či rychlorbruslení, zjistil reportér ČRo David Nyč

„Vím, že začíná fotbalová liga, ale fotbal mě teď nebere, protože je zima, tak mě fotbal nezajímá. Koukal jsem třeba na sprint. Když tam nejsou naši, tak fandím těm, co jsou těm, co jsou papírově nejsilnější, fandil jsem Northugovi, snad mu to pomohlo,“ přiznává.

Jiní diváci přitom fandí sportovcům, kteří toho dokázali méně. „To jsou možná lidi, kteří v životě nesportovali. Vím, že obhajovat rok za rokem je tisíckrát těžší, jak ti hází klacky pod nohy,“ vysvětluje účastník dvou olympijských her, proč přál v úvodním závodě MS vítězství norskému favoritovi.

Northug byl rozhodně byl jedním z favoritů, stejně tak jako na jiném šampionátu jeden český rychlobruslařský fenomén. „Zapomněl jsem mluvit i o Martině Sáblíkové. Ta za mnou taky párkrát byla, ale nebyla tak slavná, ještě dítě,“ vzpomíná.

„S Petrem Novákem se kamarádíme od olympiády. Jednou mi řekl, že z ní bude olympijská vítězka. Odpověděl jsem mu, že to budou dřív sáňkaři. Takže jsem koukal i na ní, jak jezdí. Je mi líto, že nebyla i na 1500 metrů třetí o těch pět setin,“ sleduje kreslíř nejúspěšnější českou olympioničku posledních let.

Úspěchy českých sportovců jsou mu i inspirací. „Když má někdo čas na to čumět, víc se to do něj zapisuje. Beru to tak, že se koukám pracovně, musím to sledovat,“ dodává kreslíř a bývalý český sáňkař Petr Urban.

 

David Nyč, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme