Tajemné sklepení děčínského zámku ukázalo zajímavou záhadu

21. únor 2015

Sklepení děčínského zámku není nic pro klaustrofobiky a pro lidi se strachem z pavouků. Podzemí je nejpůsobivější část, pro veřejnost ale není přístupné. Podle Františka Schumana ze správy zámku za to může nevyřešená izolace hlavního nádvoří a neustálé zatékání dešťové vody.

Část sklepení zůstává v původním stavu, takže je v něm i letitý nepořádek po vojenských posádkách. Armády využívaly podzemí jako protiletecké kryty, dodnes jsou tam k vidění nápisy v azbuce – pozůstatek po vojácích Sovětského svazu.

Původní majitelé zámku sklepy nechali budovat kvůli skladování vína. Svůj účel ale neplnily, teplota v podzemí není pro skladování vína ideální. Největší překvapení je v poslední místnosti. Jak nám řekl František Schuman, jsou to dva reliéfy – silueta muže s plnovousem a hlava osla. Historikům se je nepodařilo ani datovat ani vypátrat jejich význam.

Za posledních dvacet let stála obnova děčínské dominanty už skoro 600 miliónů korun. Podle ředitelky děčínského zámku Ivety Krupičkové se opravila zámecká sýpka, severní křídlo a západní křídlo. Tam se v roce 2005 otevřela první prohlídková trasa. Nedávno se rekonstrukce dočkalo také jižní křídlo. Děčínský zámek je nejnavštěvovanějším zámkem v Ústeckém kraji. Letos ho čeká ještě oprava nábřeží a novým lákadlem bude také zámecká restaurace.

autor: Iva Zítková
Spustit audio