Slovenští učitelé spustili kampaň proti šikaně a zastrašování. Ze strany svých nadřízených

Učitelé na Slovensku chtějí bojovat proti šikaně. Ale tentokrát ne proti té, která se objevuje mezi žáky. Až pětina slovenských učitelů totiž ročně čelí šikaně a násilí vůči sobě samotným. Buď je psychicky deptá zaměstnavatel nebo je fyzicky napadají žáci a studenti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel

Učitel češtiny a dějepisu Václav Dycka je nominován na cenu Zlatého Ámose jako nejoblíbenější učitel | Foto: Jan Bachorík | Zdroj: Český rozhlas

Komora učitelů spustila tento týden osvětovou kampaň a také speciální webovou stránku Sběr strachu.

Na ní chtějí zveřejňovat případy šikany vůči učitelům. Nemusí jít jen o násilí ve vztahu učitel-žák, kantoři chtějí hlavně bojovat proti případům, kdy práva jejich porušují nadřízení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak chtějí slovenští učitelé bojovat proti šikaně a zastrašování od svých nadřízených, zjišťoval zpravodaj ČRo na Slovensku Petr Vavrouška

Často jde o takzvaný mobbing, tedy o šikanu mezi kolegy na pracovišti. Řada učitelů si taky stěžuje na šikanu ze strany nadřízených. Například tím, že jim neuznávají přesčasy, nutí je třeba k nadměrnému suplování nebo je ponižují.

Pokud se někdo z kantorů ozve s kritikou, často to končí výpovědí. Navíc většina učitelů má smlouvu na dobu určitou a před letními prázdninami dostává výpověď.

Žijí tak v nejistotě, jestli budou mít na začátku nového školního roku práci, a proto se raději neozývají.

Konec prázdninového propouštění

Od 1. března na Slovensku však začne platit novela zákona, která ředitelům zabrání uzavírat smlouvy jen do konce června. Znamená to, že učitelé budou dostávat plat i během prázdnin a nebudou končit na úřadech práce.

Slovenský ministr školství řekl, že tímto by měla skončit nemorální prázdninové propouštění a má to být i jedno z opatření, jak zmírnit šikanu ze strany ředitelů škol vůči kantorům.

Ombudsman učitelů?

Školské odbory budou na internetu sbírat příběhy učitelů, kteří šikanu zažili nebo zažívají. Ti se mohou hlásit i anonymně. Výsledkem by mělo být například vytvoření úřadu ombudsmana pro učitele, který by chránil jejich práva.

Kantoři by také chtěli zákon proti mobbingu a trestání šikany ze strany nadřízených. Věří, že nová kampaň dodá odvahu učitelům, kteří se dosud báli ozvat. A že slovenská veřejnost zjistí, že šikana na školách se nemusí odehrávat jen mezi žáky, ale i mezi učiteli.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme