Českého lva za film roku má snímek Cesta ven, celkem získal 7 sošek

V pražském Rudolfinu se dnes udělovaly filmové ceny Český lev. Slavnostní večer ovládl snímek Cesta ven, získal celkem 7 sošek. Po třech si odnesly filmy Díra u Hanušovic a Tři bratři. Favorizovaný snímek Fair Play, který byl nominován ve všech 15 kategoriích, nakonec dostal jen Cenu filmových fanoušků. O skleněné plastiky se ucházelo 17 filmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cenu za nejlepší scénář převzal Petr Václav za film Cesta ven, cenu mu předal lékař Vladimír Beneš

Cenu za nejlepší scénář převzal Petr Václav za film Cesta ven, cenu mu předal lékař Vladimír Beneš | Zdroj: ČTK

Sociální drama Cesta ven režiséra Petra Václava je zprávou o životě Romů v Česku. Jednu ze sedmi obdržených sošek si odnesla i představitelka hlavní role Klaudie Dudová.

Režisér Cesty ven Petr Václav získal Českého lva i za režii a scénář. Jak říká, situace do scénáře si ani moc nevymýšlel. Stačilo několik měsíců mezi Romy žít.

„Byl jsem v těch nových ghettech, co vznikly. Vlastně nejdřív jsem byl tak trochu sociolog a potom jsem se tuhle sociologii snažil uplatnit ve scénáři a vyprávět příběh, který postihne tuhle komplexní situaci Romů a naší dnešní doby,“ popsal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští lvi našli po dvaadvacáté své majitele. Absolutním vítězem se stal snímek Cesta ven

Na druhém místě v počtu získaných lvů je prvotina Miroslava Krobota Díra u Hanušovic a pohádka Jana Svěráka Tři bratři - filmy získaly shodně po třech křišťálových plastikách. Převzali je herci Lenka Krobotová, Jaroslav Plesl a Ivan Trojan.

Tři bratři bodovali v kategoriích scénografie, kostýmy a masky. Krásno režiséra Ondřeje Sokola si odnáší jednoho lva za hudbu. Nejlepším dokumentem je portrét Olgy Havlové nazvaný Olga. Natočil ho Miroslav Janek.

Ocenění za mimořádný přínos české kinematografii získala dokumentaristka Drahomíra Vihanová. Při přebírání ceny vtipně zauvažovala, proč jí akademie cenu udělila:

„Zaprvé, že už do filmu dělám dost dlouho, tak bych si to mohla už uvědomit a nechat toho. A zadruhé, že jsem vlastně v tom filmu moc neudělala a že charón s loďkou už na mě čeká na druhém břehu. Tak šup, abychom to ještě stihli před kremací.“

Celkem letos hlasovalo 123 členů České filmové a televizní akademie. Vybírali ze 32 hraných snímků a 23 dokumentů uvedených do kin v roce 2014.

Alžběta Havlová, Tomáš Pilát, Simona Bartošová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme