Směnárny stále šidí zákazníky. ČNB za to loni rozdala statisícové pokuty

Některé směnárny stále podvádějí zákazníky. Záměrně šidí klienty. Jen loni rozdala Česká národní banka, která na směnárny dohlíží, pokuty za víc než 800 tisíc korun. Nejvíc pochybení odhalili pracovníci centrální banky v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Směnárna. Ilustrační foto

Směnárna. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Nepřesný kurz nebo zatajené poplatky - to jsou nejčastější triky směnáren, které se snaží využít nepozornosti lidí. Zákazníci totiž často nevědí, co všechno si při výměně peněz mají pohlídat.

„Často se to stává. Pokud se zeptáte, jaká je cena, tak by vám měli, pokud vím, říct cenu. Ale pokud se neptáte a dáte jim prostě peníze a doufáte, že to, co je na té tabuli, to dostanete, tak to je špatný přístup,“ popisuje svou zkušenost jeden z klientů směnáren.

Přehrát

00:00 / 00:00

Směnárny stále používají triky, kterými šidí zákazníky. Jaké? Zjišťovala Zuzana Petráňová

Špatné zkušenosti s jednáním směnáren má stále více lidí. Na podvodné chování narážejí i zahraniční turisté.

„Zklamalo mě, že si dali velké marže přímo ve směnárnách. To se mi nelíbí, přijde mi to jako okrádání lidí,“ říká slovenský turista v centru Prahy.

Právě v hlavním městě, kde je zhruba osm stovek směnáren, našla Česká národní banka podvodů nejvíc.

„Nejčastěji to bylo za sdělování informací před provedením směnárenského obchodu, za uveřejňování kurzovního lístku bez všech jeho náležitostí a za nevydání dokladu o provedení směny ještě před jejím provedením,“ uvádí mluvčí centrální banky Kateřina Bartůšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na co si dávat pozor při výměně peněz, upozornila mluvčí České národní banky Kateřina Bartůšková

„Setkáváme se také s tím, že zákazník nedočte na konec kurzovního lístku, kde je uveden poplatek, jehož výše bývá i několik desítek procent ze směňované částky. Zákazník je pak tímto poplatkem, respektive jeho výší, nemile překvapen,“ dodává.

Lidé by neměli vyměňovat peníze na ulici, ale vždy jen v označených směnárnách. Neměli by také vydávat peníze dřív, než dostanou takzvanou předsmluvní informaci, tedy jasně stanovenou výši kurzu a poplatků.

„Naprostá většina pokutovaných směnárníků se dopustila pochybení, která byla řešena uložením pokuty na místě, tedy do 10 tisíc korun. Směnárník se však kromě samotné pokuty, která může být udělena i opakovaně, vystavuje možnosti mnohem horšího postihu, a to konkrétně odejmutí licence,“ připomíná Bartůšková.

Kvůli opakovanému porušování předpisů odebrala Česká národní banka v loňském roce jedné směnárně povolení k činnosti.

Jan Beneš, Zuzana Petráňová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme