Turecko stáhlo ze Sýrie vojáky chránící hrobku Süleymana

Asi 600 tureckých vojáků překročilo v sobotu hranice se Sýrií. Cílem bylo evakuovat čtyři desítky vojáků, které měly za úkol chránit hrob Süleymana Şaha před řáděním bojovníků Islámského státu. Při operaci, která se údajně obešla bez násilností, zemřel při nehodě jeden z tureckých vojáků. Damašek odsoudil noční průnik tureckých vojáků na území Sýrie jako cizí agresi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hrobka v Kobani

Hrobka v Kobani | Foto: CC BY-SA 4.0, Céline Rayne

"Asi půl hodiny po půlnoci dorazily naše jednotky k hrobce Süleymana Şaha. Misi provedly rychle a před vyzvednutím ostatků se uskutečnil náboženský obřad," komentoval průběh akce turecký premiér Ahmet Davutoğlu.

Záchranné mise zúčastnilo se podle premiéra na 600 tureckých vojáků. Do Sýrie pronikli v oblasti Kobani, odkud se Kurdům podařilo v lednu vytlačit ozbrojence Islámského státu. Kolonu tvořila stovka vojenských vozidel, z toho 39 byly tanky a 57 obrněných vozidel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turecká armáda pronikla v noci na syrské území, aby evakuovala vojáky střežící historickou hrobku, informoval redaktor Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Zatímco jedna skupina zamířila k hrobce, druhá se vydala do oblasti ležící za území Turecka. Právě tam plánuje Ankara hrob dočasně přemístit. Později by se měly ostatky do Sýrie opět vrátit. Opuštěnou hrobku vojáci při odchodu zničili, aby nepadla do rukou džihádistů.

Hrobka byla na syrském území, protože při dělení Osmanské říše po první světové válce podle mezinárodních dohod právě to malé území připadlo Turecké republice. „Turci teď říkají, že mají právo ty ostatky přemístit na jakékoli jiné místo v Sýrii a že opět to okolí té budoucí hrobky se stane majetek Turecké republiky. Přesné místo zajít turecké úřady neoznámily,“ říká zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

Turecko se brání zapojení do konfliktu

Navzdory tvrzení Damašku se Turecko zapojení do ozbrojeného konfliktu dlouhodobě brání a je za to dokonce kritizováno. V posledních dnech přicházejí zprávy, že se Turecko hodlá více angažovat, nikoli však vojensky.

"Dohodli se se Spojenými státy, že Američané společně s Turky teď budou na tureckém území cvičit bojovníky umírněné syrské opozice, která bojuje s režimem Bašára Asada,“ dodává Macháček.

Město Kobani osvobodili Kurdové už v lednu. Většinu budov boje silně poničily | Foto: Reuters

Turecko upozorňovalo na postup bojovníků radikálního hnutí Islámský stát směrem k mauzoleu již na sklonku minulého roku. Ankara varovala, že bude hrobku hájit před útoky povstalců.

Do Turecka se vrátilo celkem 38 vojáků, uvedl turecký premiér. Ačkoli evakuaci neprovázely žádné násilnosti, jeden turecký voják zemřel při nehodě, které došlo během operace.

Sedm set let stará hrobka leží na ostrůvku na řece Eufrat, asi 40 kilometrů od tureckých hranic. Historicky je majetkem Turecké republiky. Výsostným tureckým územím se stala na základě smlouvy s Francií v roce 1921.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme