Rivalita jde stranou. Švancarovi Za Lužánkami pomohou i ultras Baníku

Zašlou slávu brněnského stadionu Za Lužánkami chce vzkřísit bývalý ligový fotbalista Petr Švancara spolu se svými kamarády a fanoušky Zbrojovky. O víkendu proto na hrací plochu vyrazila těžká technika. S kácením stromů a odnášením dřeva pomáhali i dobrovolníci. Během posledních 14 let se totiž stadion proměnil v prales.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravy stadionu Za Lužánkami pro červnovou exhibici Petra Švancary

Opravy stadionu Za Lužánkami pro červnovou exhibici Petra Švancary | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle dělám pro Petra Švancaru. Nebude ho to stát vůbec nic, dělám to rád. Znám starou gardu Zbrojovky, takže tam je nostalgie i vzpomínky. Pamatuju si, že jsme stávali v kotli. Bylo tu 40 tisíc lidí, tak se toho snad ještě dočkám,“ přeje Jan Rouzek.

Sám kypří půdu hrací plochy a zanedlouho by měl také začít vysévat trávník. Vše by mělo být připraveno do konce června.

Další fanoušci odklízí zarostlé tribuny. „Přijeli profíci s motorovými pilami. Odsekávají dřevo a my jdeme po nich a sbíráme dřevo na jednu hromadu, kterou následně další parta odveze,“ vysvětluje plán další fanoušek Zbrojovky Marek Fišer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stadion Za Lužánkami se zbavuje tun náletových dřevin a nepořádku. Navštívila ho reportérka ČRo Štěpánka Kadlečková

S odvozem náletových dřevin a dalších keřů pomáhá stadionu i těžká technika. „Ohlas je absolutně neskutečný, protože se nám hlásí nejen lidé z Brna, ale i z ostatních klubu. Nejen z těch, kde ‚Švanci‘ hrál, ale i věční rivalové ze Sparty či z Baníku.“

„Ultras z Baníku jsou ochotní sem přijet a pomoct nám. Nějaké fanouškovské rivality jdou stranou a všichni chtějí návrat fotbalu Za Lužánky, nejen Brňáci,“ všímá si Marek Fišer.

Zájem překvapil i iniciátora akce Petra Švancarů. Ochota lidí ho šokovala. „Do budoucna se chci spojit s nějakou stavařskou firmou, která bude mít na starosti doladění schodů. Některé jsou rozdrcené, některé lehce poškozené, tak to chci upravit,“ plánuje brněnský rodák.

„Počítám, že do půlky března už by to mělo mít ‚štábní kulturu‘,“ stanovil si termín Petr Švancara. Exhibiční utkání se má odehrát 27. června. Bývalý fotbalista na ně pozval legendy Zbrojovky a například i hráče z hokejové NHL.

Štěpánka Kadlečková, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme