Pád mi rval srdce, pro mě je šampionem, říká mentální kouč Ondřeje Banka

Bode Miller a Ondřej Bank mají hodně společného. Vloni na olympiádě v Soči se jako jediní skončili do 20. místa ve všech čtyřech disciplínách, ke kterým nastoupili. Oba také měli na medaili rozjeté závody na nedávno skončeném mistrovství světa v Americe, ale skončili v nemocnici. Spojuje je také osoba mentálního kouče Phila McNichola.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank měl při závodu v americkém Beaver Creeku nepříjemně vypadající pád

Ondřej Bank měl při závodu v americkém Beaver Creeku nepříjemně vypadající pád | Zdroj: Reuters

„Rvalo mi to srdce, když jsem ten Ondřejův pád viděl. Vzpomněl jsem si na podobné nehody mých závodníků, když jsem ještě trénoval americký tým. Třeba když Scott Macartney upadl v Kitzbühelu, to bylo hrůzostrašné. A podobné to bylo teď s Ondřejem,“ vrací se k pádu Ondřeje Banka v Beaver Creeku Phil McNichol.

„Navíc v posledních týdnech lyžařsky rostl před očima a jel si pro medaili. Zabolelo mě u srdce. Ale jsem rád, jak to dopadlo a že teď už se mu daří dobře,“ vrací se 51letý kouč k nejčernějšímu okamžiku šampionátu ve Vailu a Beaver Creeku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej si jel pro medaili, při pádu mě zabolelo u srdce. Přiznal Janu Kalibovi mentální kouč Onřeje Banka Phil McNichol

Na MS pomáhal domácímu americkému týmu, u kterého do roku 2008 působil jako šéftrenér a intenzivně se tehdy věnoval i přípravě Bodeho Millera.

Poslední dobou je ale na volné noze, jeho manželka má předky na Moravě, a tak se stalo, že hlavně v minulé sezóně pomáhal coby mentální kouč Ondřeji Bankovi, a zná tedy velmi dobře jeho lyžařský životopis, který se v době, kdy se českému závodníkovi začíná dařit, celkem pravidelně mění spíš v chorobopis.

„Někteří lyžaři prostě mají tenhle typ smůly a nejde asi nijak vysvětlit, proč se jim to děje. Ondřeje srazila už tolikrát v situaci, kdy se mu dařilo. Připomíná mi TJ Lanninga, kterého jsem kdysi trénoval. Asi před osmi lety měl podobný pád ve stejném místě jako teď Ondřej,“ srovnává Phil McNichol.

„Teď je sám trenérem, ale to byl závodník na úrovni Teda Ligetyho, tehdy i lepší. Jenže během kariéry měl asi padesát zranění, prostě smolař. Někdy to tak zkrátka je,“ lituje.

Je těžké se znovu vracet

Podle Američana právě tahle zdravotní smůla Ondřeje Banka souvisí s tím, že během kariéry několikrát mentálně neunesl dobře rozjeté závody a sám se v nich připravil o výraznější úspěch.
Uvěřit, že vítězství je možné, a nezaleknout se ho, právě na tom McNichol s Bankem pracoval.

„Myšlení se zlepšuje, však je to znát na jeho posledních výsledcích. Ale právě častá zranění vítězné mentalitě hrozně ubližují. Je totiž založená na zkušenosti. Sebejistotu budujete závod od závodu. Když se musíte znovu a znovu vracet, to je pro mysl nesmírně náročná horská dráha, kterou teď Ondřej začínal zvládat,“ ví zkušený trenér.

Za měsíc se rozhodnu, říká Ondřej Bank o případném konci kariéry

Číst článek

Není ovšem jasné, jestli český lyžař na tuto horskou dráhu znovu nasedne a ještě jednou se pokusí o své první vítězství ve velkém závodě nebo o medaili z velké akce.

„Rád bych, aby pokračoval i Bode Miller, přál bych si to u všech skvělých lyžařů, aby mohli dál závodit a být ozdobou tohohle sportu. Ale tohle rozhodnutí musí udělat Ondřej. Má za sebou dlouhou kariéru, jeho tělo je hodně opotřebované,“ tuší americký kouč.

„Navíc má rodinu - ale pokud na to bude mít energii a zdraví, proč by nepokračoval? Moc bych ho chtěl vidět vyhrát velký závod, ale zároveň mám respekt k té cestě, kterou ušel, a šampiónem je pro mě už teď,“ oceňuje Ondřeje Banka Phil McNichol.

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme