Orbánův Fidesz ztratil po doplňovacích volbách většinu v parlamentu

Maďarská vládnoucí koalice premiéra Viktora Orbána ztratila po dnešních doplňovacích volbách ve Veszprému dvoutřetinovou většinu v parlamentu. Po sečtení více než 92 procent hlasů má jasný náskok kandidát levicové opozice Zoltán Kesz před kandidátem koalice Orbánovy strany Fidesz a křesťanských demokratů Lajosem Némedim. Oznámila to agentura MTI na základě údajů státní volební komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán | Zdroj: Reuters

Kesz získal po sečtení 92,39 hlasovacích lístků 43,14 procenta hlasů. Némedi má 33,14 procenta a 13,9 procenta dostal kandidát nacionalistické strany Jobbik.

Dvoutřetinová většina pro Orbánovu vládní koalici závisela na jediném křesle. O místo v parlamentu, které se uvolnilo po říjnovém odchodu Tibora Navracsicse do úřadu eurokomisaře, se ucházelo 12 kandidátů.

Dvoutřetinová většina všech zvolených poslanců je v Maďarsku potřebná ke změnám ústavy, vyhlášení války nebo k volbě ústavních soudců. Orbánova strana ovládá parlament od roku 2010 a novou ústavu už prosadila.

Orbán ale může využívat i takzvané supervětšiny, kdy pro změnu zákonů týkajících se voleb, médií nebo vnitřní bezpečnosti musejí hlasovat dvě třetiny poslanců přítomných v jednacím sále parlamentu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme