Britská Sněmovna lordů má schválit umělé oplodnění s použitím DNA od tří osob

Britská Sněmovna lordů má dnes posvětit kontroverzní zákon, který umožní umělé oplodnění s použitím DNA od tří osob. Spojené království se tak nejspíš stane první zemí na světě, které tuto metodu umožní. V Dolní sněmovně novinka před třemi týdny hladce prošla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ze vzorku střeva oběti cholery se podařilo izolovat DNA a rekonstruovat kompletní genom bakterií Vibrio cholerae z 19. století

Ze vzorku střeva oběti cholery se podařilo izolovat DNA a rekonstruovat kompletní genom bakterií Vibrio cholerae z 19. století | Foto: McMaster University

„Je to ze strany parlamentu odvážný krok, ale je to současně dobře uvážené a informované rozhodnutí. Bavíme se o špičkové medicíně kontrolované vysoce respektovaným regulačním systémem," řekla náměstkyně ministra zdravotnictví Jane Ellisonová.

Nová metoda vyvinutá univerzitou v Newcastlu má v první řadě sloužit coby prevence přenosu smrtelných genetických onemocnění z matky na dítě. Technika používá DNA rodičů plus asi 0,1 procenta DNA dárkyně zdravých mitochondrií.

Genom dárkyně zajistí jen správné fungování „baterií buňky" a nemá se projevit na výšce nebo inteligenci dítěte.

Hlavně etické výhrady mají vůči novince anglikánská a katolická církev. Odpůrci metody mají také strach, že by se mohla otevřít vrátka k další genetické modifikaci dětí.

Pokud Sněmovna lordů zákon schválí, může britský regulátor udělit licenci pro novou techniku prvním klinikám, které o to požádají.

DNA | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme