Obnova Klementina bude stát skoro tři miliardy, výsledek uvidí první návštěvníci za tři roky

Rány a kvílení vrtačky se už nějakou dobu ozývají z pražského Klementina. Rekonstrukce rozsáhlého více než tři sta let starého areálu začala před pěti roky. Návštěvníci Národní knihovny, která tu sídlí, ale omezení nepociťují. I přes mírně zvířený prach a občasné uzavírky některých částí knihovna zatím nepřetržitě funguje. Zanedlouho se navíc čtenáři budou moct projít i po novotou zářící Křižovnické chodbě a výraznou proměnou v budoucnu projde taky hlavní studovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní knihovna v Praze, Klementinum.

Národní knihovna v Praze, Klementinum. | Foto: Filip Jandourek

„Tady byly první objevy onoho dominikánského kláštera z 12. až 13. století,“ ukazuje mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková nálezy zapomenuté v základech dnešního Klementina. Že se tu zbytky starého dominikánského kláštera objeví v takovém rozsahu, nikdo nečekal.

„Zbytky staveb byly chráněné, takže se musely buď podkopávat, nebo pod nimi protlačovat rozvody, aby nedošlo k poškození a dodatečně se ochraňovaly a zasypaly se zpátky. Dnes jsou tam v podobě, ve které se odkryly,“ popisuje Milan Šindler z Národního památkového ústavu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o rekonstrukci Klementina zjišťovala Klára Fleyberková

I proto se původní plány na rekonstrukci zkomplikovaly. Její druhá etapa měla skončit letos, jenomže se asi o rok protáhne a také prodraží.

„Původní rozpočet na celou akci byl 629 milionů 883 tisíc. Druhá etapa je složitá v tom, že se jedná o nejfrekventovanější objekt. Na zázemí, přístupové komunikace tam došlo k navýšení o 31 milionů,“ potvrdil referent odboru investic a veřejných zakázek ministerstva kultury Josef Straka.

Ministerští úředníci přidali ještě dalších 44 a půl milionu. Tyto peníze jsou ale pořád z balíku, který je určen na celkovou rekonstrukci. Ta přesto dražší nebude, i díky plánu vedení Národní knihovny zbývající tři etapy sloučit do jedné.

„Což by mělo vést k rychlejšímu dokončení rekonstrukce a k tomu, aby na tyto tři etapy byl vysoutěžen jeden zhotovitel, byla vysoutěžena jedna firma, která by tu práci prováděla,“ vysvětluje ředitel Tomáš Böhm.

Kromě toho, že se tím ušetří čas, ušetří se i peníze. Celková obnova bude stát plánované necelé tři miliardy a do kompletně opraveného Klementina by první návštěvníci mohli vstoupit za tři roky.

Klára Vičíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme