Poslanci jdou do boje proti množírnám psů. Pomoci má povinná registrace

Týrání psů v takzvaných množírnách by měly bránit i přísnější zákony. Připravit je chce skupina poslanců ve spolupráci se zástupci veterinární správy, veterinárními lékaři, policisty a kynology. Na takové podnikání totiž současná legislativa příliš nepamatuje. Štěňata z množíren jsou často nemocná, předčasně odstavená a fenky nutí majitelé k častým porodům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psí útulek v Dobranově na Českolipsku. Nalezený německý ovčák

Psí útulek v Dobranově na Českolipsku. Nalezený německý ovčák | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

"Prodám čistokrevné štěně, šesté z vrhu, určené k utracení. Značka - levně." To je podle odborníků nejčastější příběh, který používají majitelé množíren. Často nemocné, podvyživené a předčasně odstavené štěně pak předávají na tržištích, benzinových pumpách nebo parkovištích.

Prodejci skrývají svoji identitu, vymýšlejí si jména a mění telefonní čísla. Štěňata, která neprodají nebo která jsou příliš nemocná, často skončí v psím útulku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Připravuje se legislativa, která má zabránit brutálnímu zacházení se psy v takzvaných množírnách. Víc od Věry Masopustové

„Asi tříletá fena výmarského ohaře – tady je obrovský zánět kůže. Myslíme si, že musela už od půl roku rodit. Paní evidentně i na takovém zbídačeném psovi chtěla, aby měl štěňata,“ popsala stav, v jakém k nim přišla fenka z množírny Lucie Nolová z psího útulku v jihomoravských Velešovicích.

Změna zákonů by měla tyto drastické praktiky omezit. Popostrčit by ji mohla i kritika ze zahraničí. Obrovské množství psů z českých množíren totiž končí také u našich unijních sousedů a ti už se začali ozývat.

„Vyváží se množství zvířat velmi pochybného původu, ve velmi špatném zdravotním stavu. Tam se nějakým způsobem legalizují. Tím se přímo šíří infekční choroby, ale hlavně se v chovech šíří vrozené vady, to žádný stát nevidí rád,“ vysvětluje poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

Zatím je ale naše legislativa na takové obchodníky se štěňaty krátká. Chovatelé nemají povinnost se registrovat a nikdo neví kdo, kde a hlavně jak funguje. Úřady tedy mohou zasáhnout až poté, co se objeví nějaký problém. Podle Zbyňka Semeráda ze Státní veterinární správy je nutné především upřesnit podmínky chovu.

„Dnes jsou tam psány obecně a inspektor nemá možnost vyžadovat doklady. On se na chov dívá z pohledu, zda jsou zajištěny základní podmínky.“

I Vladimíra Tichá z Českomoravské kynologické unie by ráda, aby péče o psa měla jasně daná pravidla.

„Když tam někdo přijde, měl by mít možnost se opřít o to, jestli prostor pro zvířata je dostatečně veliký, jak je to s vakcinací, s odčervováním, jestli jsou všechna zvířata identifikačně označena.“

Cestou by podle expertů mohla být povinná registrace psů, tedy čip nebo tetování a jejich celostátní evidence. O tom mluví jak úředníci, tak ochránci zvířat a veterináři. Změna by se mohla dotknout i živnostenského zákona. Zatím je chov a prodej psů živnost volná, nově by mohla být vázaná.

Snaha o řešení týrání psů v nelegálních chovech už tedy ze strany zákonodárců je. Smysluplné změny podpoří i ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Podle expertů by ale měli změnit své chování i zájemci o koupi psa. Pečlivě vybírat, vyptávat se, kontrolovat stáří štěňat a podobně. I to může v boji proti množírnám pomoct.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme